Crna hronika
2

Zadar: Državljanin BiH osuđen na 10 godina zatvora

SRNA
Državljanin BiH nepravosnažno je osuđen na 10 godina zatvora zbog silovanja i višemjesečnog držanja maloljetnice u ropstvu u iznajmljenom stanu u Zadru.

Nakon pravosnažnosti presude naloženo je njegovo protjerivanje iz Hrvatske.

Trodesetdvogodišnji državljanin BiH bio je u pritvoru u Zadru od februara prošle godine kada je ovaj slučaj otkriven, a on uhapšen.

Slučaj ropstva dospio je u javnost kada je maloljetnica uspjela stupiti u kontakt sa majkom koja je o svemu obavijestila policiju.

Ustanovljeno je da je djevojku iz okoline Bihaća namamio u Zadar gdje ima prijavljeno boravište, obećavši joj brak i lažući da ima 25 godina. On je znao da djevojka živi u siromaštvu pa je od njene majke zatražio dozvolu da je oženi.

Nakon toga djevojku je odveo u kuću roditelja u jednom gradu u BiH, a ubrzo u iznajmljeni stan u Zadru i tu joj je odmah oduzeo ličnu kartu, te je prisiljavao na težak fizički rad i služenje, prijeteći da će joj sjekirom otkinuti glavu i prste.

Sudija Županijskog suda u Zadru Boris Radman rekao je obrazlažući presudu da je postupanje 32-godišnjaka bio "mrzak i odvratan zločin".

Presudom Županijskog suda državljanin BiH dobio je po šest godina zatvora za krivična djela ropstva i trgovanja ljudima, te silovanja maloljetnice, nakon čega je osuđen na jedinstvenu kaznu od 10 godina, javili su hrvatski mediji.