Crna hronika
0

Za organizirani kriminal, pranje novca i prevaru prijavljena 21 osoba

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Službenici Federalne uprave policije (FUP) podnijeli su Tužilaštvu Bosne i Hercegovine izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv K.T., C.K., M.S., E.C.K. državljana Turske, E.G., A.P., i A.P. iz Bosne i Hercegovine, te dva pravna subjekta Eufin d.o.o., i Roth Invest d.o.o. iz Sarajeva zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelom prevara i krivično djelo organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelom pranje novca.

Ove osobe se sumnjiče da su u Sarajevu osnovali navedena preduzeća s namjerom pribavljanja protivpravne imovinske koristi i vršenja krivičnih djela prevare i pranja novca. Uposlenici ovih preduzeća su, lažno se predstavljajući, i dovodeći u zabludu kontaktirali klijente u inostranstvu radi ulaganja sredstava u kupovinu dionica na njemačkoj berzi. Obećavali su im visok povrat investicija, bez ikakvih objektivnih pokazatelja o tendencijama rasta vrijednosnih papira.

Istragom je utvrđeno da je najmanje osam osoba, državljana Njemačke i Austrije, izvršilo kupovinu vrijednosnih papira, čime su oštećeni za iznos od oko 630.000 eura. Po prijavama oštećenih pravosudne institucije u Njemačkoj i Austriji, takođe provode istragu. Dio novca proistekao iz ovog krivičnog djela su upotrebljavali za poslovanje ovih preduzeća.

Istragom je utvrđeno je i da su prijavljeni izvršili pranje novca kroz najmanje 47 novčanih transakcija u iznosu od najmanje 740.000 KM Tužilaštvu Bosne i Hercegovine su u sklopu ove istrage podnesena još tri izvještaja o počinjenom krivičnom djelu prevara protiv 14 osoba, uposlenika ovih preduzeća, koji su ostvarivali telefonske komunikacije s oštećenim osobama, zbog toga što su oštećene doveli u zabludu, u pogledu svog identiteta i identiteta preduzeća čiji su uposlenici bili, te nagovorili da izvrše ulaganje novca u vrijednosne papire sumnjive tržišne vrijednosti, a za šta su prijavljeni naplatili odgovarajuću proviziju, odnosno protivpravnu imovinsku korist od organizatora ove kriminalne grupe.

Ova istraga je nastavak akcije Perač provedene 16.07.2012. godine, koja je bila usmjerena protiv međunarodne organizirane grupa koja se sumnjiči da je oštetila strane državljanine za iznos od oko 2,5 miliona eura, navodi se u saopćenju FUP-a.