Prostitucija i ovce
0

Vrhovni sud FBiH ukinuo presudu Samiru Kurtoviću, ali mu produžio pritvor

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo je presudu Kantonalnog suda Sarajevo kojom je Samir Kurtović osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam godina i šest mjeseci.

Kako nam je rekao njegov advokat Senad Bilić, pismeni otpravak još nije dobio, ali pretpostavlja se da je presuda ukinuta zbog brojnih povreda postupka.

Kurtović ipak ostaje "iza rešetaka" jer mu je pritvor produžen za još dva mjeseca. Advokat Bilić je najavio žalbu na ovu odluku. Sudski postupak će se voditi ispočetka na Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Podsjećamo, Kurtović je bio optužen da je od 2004. pa do oktobra 2015. godine organizirao i rukovodio prostitucijom na području KS. U tom periodu je navodno seksualne usluge u njegovoj organizaciji pružalo više od 28 djevojaka od kojih su najmanje dvije maloljetne. Tako je stekao protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 1.793.000,00 KM.

Nadalje, u periodu od 2009. pa do kraja 2015. godine tako stečen novac stavljao je u legalne novčane tokove kroz ulaganje u razvoj stada domaćih životinja i na druge načine, čime je mijenjao oblik protupravno stečene imovine te prljav pretvarao u opran novac, čime je počinio krivično djelo pranja novca, naveli su iz Tužilaštva na prvom ročištu.

Istovremeno, optužen je da je 29. decembra 2006. godine na štetu tada maloljetne S. B., u vrijeme kada je oštećena imala 16 godina, počinio krivično djelo silovanja u pokušaju te joj nanio laku tjelesnu povredu. U dva navrata kod optuženog je pronađena bojeva municija i oružje za koje nije imao dozvolu nadležnog organa.

Presudom mu je oduzeta imovinska korist u novcu i automobil Golf V.

U ovom predmetu osuđen je i Nemanja Janković na godinu zatvora zbog djela neprijavljivanja krivičnog djela i počinitelja, a izrečena mu je i zabrana obavljanja posla policajca. On je bio optužen da je kao policijski službenik zaposlen u PU Ilidža u vršenju službe saznao da Kurtović organizira i vodi prostituciju, a nije prijavio krivično djelo i počinioca iako je to bio obavezan, već je putem telefona kontaktirao Kurtovića te za sebe i svog prijatelja "naručio" dvije djevojke.