Crna hronika
3

Vozila ukradena u Doboju završavala na autootpadu u Grudama

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Prilikom pretresa autootpada na području Gruda pronađen je veći broj vozila Mercedes tip 124, otuđenih u Doboju, Derventi i Tesliću.

Za sada je utvrđeno da su dva pronađena vozila otuđena na području općina Doboj i Teslić u septembru ove godine, a za četiri isječena vozila postoji osnov sumnje da su u toku godine otuđena na području Dervente (dva) i Doboja (dva).

Vozila su izuzeta i nad njima će biti izvršena potrebna dodatna vještačenja, saopćeno je danas iz Centra javne bezbjednosti Doboj.

Ovu akciju proveli su policijski službenici CJB Doboj i MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona, a na osnovu pribavljenje naredbe Osnovnog suda Derventa.

"Na području Gruda izvršili su pretres preduzeća za autoserviranje vozila Mercedes u sklopu kojeg se nalazi i autootpad, prilikom čega je pronađeno oko 50 vozila Mercedes tip 124, isječenih i rastavljenih u dijelove, a za koje postoji osnov sumnje da potječu iz krivičnih djela", precizira se u saopćenju CJB Doboj.

Osim navedenih vozila pronađen je i izuzet veći broj dokumentacije za vozila Mercedes tip 124, za koja također postoji osnov sumnje da potječu iz krivičnih djela, te veći broj domaćih i stranih registraskih oznaka, za koje će biti izvršene dodatne provjere.

Također, pronađen je i izuzet alat pogodan za izvršenje krivičnih djela (različite vrste i tipovi "numeratora" za falsifikovanje brojeva šasije), kao i 25 motora i 20 mjenjača od motornih vozila "mercedes" tip 124, za koja postoji osnov sumnje da potječu iz krivičnih djela i za koje će biti izvršene dodatne provjere.

Prilikom pretresa pronađena su i izuzeta i dva vozila Mercedes tip 124, pripremljena za ukucavanje već izbrisanog broja šasije, te dokumentacija od četiriju vozila iste marke, za koja postoji osnov sumnje da su u ranijem periodu otuđena na području Zapadnohercegovačkog kantona.

Policijski službenici CJB Doboj, u saradnji s Okružnim tužilaštvom Doboj i nadležnim sudovima, nastavljaju rad na utvrđivanju tačnog činjeničnog stanja i dokumentovanju krivičnih djela teške krađe, falsifikovanje isprave i prikrivanje.

Do sada je izvršena kriminalistička obrada nad više osoba s područja Gruda, Čelinca i Banja Luke, a koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem tih krivičnih djela.