Banja Luka
0

Vještak s lažnom diplomom radio u MUP-u RS-a

FENA
Istraga protiv Željka Gligorića, balističara kriminalističke struke u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a (MUP), koji je od 2003. godine radio na osnovu falsifikovane diplome Mašinskog fakulteta u Beogradu, neće biti provedena jer je nastupila zastara krivičnog djela falsifikovanja koje je počinio, potvrdilo je danas Okružno tužilaštvo u Banjoj Luci.

Protiv Gligorića je 1. marta podnesen izvještaj tom tužilaštvu, ali, kako je danas potvrđeno, jedino što u ovom trenutku mogu preduzeti u okviru svoje nadležnosti je donijeti naredbu o obustavi istrage, jer je nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja shodno odredbama člana 232. stav 1 tačke g Zakona o krivičnom postupku RS-a.

Naglašavaju i da su ovlaštene službene osobe u policiji mogle i sami konstatirati da je nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja.

Okružno tužilaštvo Banja Luka napominje i da, u vrijeme kada je angažiralo Željka Gligorića, kao vještaka balističara kriminalističke struke u predmetima Tužilaštva, nije bilo upoznato o činjenici da je on radio na osnovu falsifikovane diplome Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Rješenjem od 30. maja 2003. Željko Gligorić je, na osnovu falsifikovane diplome Mašinskog fakulteta bio raspoređen na poslove i zadatke samostalnog stručnog saradnika za kriminalističko-tehnička ispitivanja, što znači da je tu diplomu uložio u personalni dosje u 2003. godini.

Prema pisanju medija u RS-u, ovaj dugogodišnji vještak MUP-a, učestvovao je u dokazivanju velikog broja najtežih krivičnih predmeta u sudovima širom RS-a, među kojima su i ona najteža.