Crna hronika
0

Videomaterijal o odlikovanju rušitelja helikoptera u kome je stradao Irfan Ljubijankić

FENA
Josip Sladić, advokat iz Siska i pravni zastupnik Saveza logoraša BiH, izjavio je za Fenu da je Županijskom državnom odvjetništvu u Karlovcu dostavio videomaterijal o stradanju helikoptera 1995. godine s ministrom vanjskih poslova RBiH Irfanom Ljubijankićem, koji su snimili rušitelji tog helikoptera.

“O stradanju helikoptera tužiteljstvu je dostavljen videomaterijal koji su sami rušitelji snimili. Ja sam ga osobno dostavio, uz popratni dopis. Imam i kopiju na disku gdje se točno vidi kako razvlače ta mrtva tijela i pokazuju njihove osobne dokumente”, kazao je Sladić.

On je dodao da je “u nastavku tog videomaterijala, snimak smotre na nekom polju gdje se dodjeljuju odlikovanja imenom i prezimenom onima koji su to napravili”.

“Mislim da ih je jedanaest”, kazao je.

Josip Sladić je nedavno Županijskom državnom odvjetništvu u Karlovcu podnio kaznenu prijavu uime Saveza logoraša Unsko-sanskog kantona kojom je pokrenuo rasvjetljavanje okolnosti pogibije Irfana Ljubijankića, ministra vanjskih poslova RBiH, i još šest osoba koje su se 28. maja 1995. nalazile s njim u helikopteru koji je srušen na području Slunja.

Zbog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske, Sladić je kaznenu prijavu podnio protiv “Dušana Lončara i drugih”.

Optužnica tereti “Dušana Lončara i druge” da su kao pripadnici paravojne formacije VRSK (Vojske Republike Srpske Krajine) 28. maja 1995. u 02.45 sati na području Kremena, općina Slunj, koje je bilo pod kontrolom VRSK-a, raketnim sistemom KUB srušili helikopter u kome je bilo sedam osoba, a koji je poletio iz Ćoralića u pravcu Zagreba, pri čemu su sve osobe u helikopteru smrtno stradale: Irfan Ljubijankić (ministar vanjskih poslova RBiH), Mensur Šabulić (savjetnik u Ambasadi RBiH u Zagrebu), Fadil Pekić (MVP RBiH), Izet Muhamedagić (zamjenik ministra pravde RBiH) te Mirsad Dupanović, Mihail Maksumenko Grigorijevič i N. Dudajev, članovi posade.

“Pozivani smo na određene razgovore, međutim optuženje nije podignuto, koliko ja znam”, izjavio je Sladić.