Crna hronika
7

Velika Kladuša: Ispitano 30 osoba zbog napada na imama Beganovića

SRNA
U dosadašnjoj istrazi napada na imama u Trnovi kod Velike Kladuše Selvedina Beganovića privedeno je i ispitano više od 30 osoba koje bi mogle biti dovedene u vezu sa ovim događajem, potvrđeno je iz MUP-a Unsko-sanskog kantona.

"Na osnovu opisa koji nam je dao imam Beganović napravili smo fotorobot napadača i nadamo se da ćemo uskoro otkriti njegov identitet", istakao je portparol MUP-a Unsko-sanskog kantona Ale Šiljdedić.

Prema njegovim riječima, postoje sumnje da su napadači pripadnici vehabijskog pokreta, pa je istraga usmjerena u tom pravcu, objavile su "Nezavisne novine".

Banjalučki list iz izvora bliskih istrazi saznaje da se istražuju još neke moguće okolnosti i motivi napada.

Prema tim informacijama, riječ je o sukobima i neslaganjima dvije struje unutar Islamske zajednice u Velikoj Kladuši koji su kulminirali u posljednjih mjesec dana zbog izbora koji se održavaju za rukovodeće organe unutar te vjerske zajednice.

Beganović je navodno predvodnik jedne od pomenutih struja, što se povezuje sa mogućim motivima napada. U proteklih skoro mjesec dana Beganović je tri puta fizički napadan, a dobio je i verbalne prijetnje.

Beganović je poznat javnosti po prošlogodišnjem otvorenom pismu Bilalu Bosniću, neformalnom vođi vehabijskog pokreta u BiH, u kojem je kritikovao praksu vrbovanja i slanja omladine iz BiH na sirijsko i iračko ratište.