Crna hronika
40

Velika Kladuša: Imam napadnut zbog protivljenja regrutovanju mladića za Siriju i Irak

Piše: E. F.
Beganović Ef. Selvedin, Foto: Facebook
Beganović Ef. Selvedin, Foto: Facebook
U Trnovima kod Velike Kladuše, nepoznata osoba napala je imama Selvedina Beganovića, poznatog po tome što je kritikovao praksu vrbovanja i slanja omladine iz BiH na sirijsko i iračko ratište.

I sam Beganović je potvrdio da ga je jučer, oko 500 metara od njegove kuće, iznenada napala maskirana osoba i nožem mu nanijela teže povrede.

Efendija Beganović je putem svog Facebook profila obavijestio prijatelje da se dobro osjeća.

“Dobro sam, prošao sam sa tri posjekotine nožem. Uhvatio sam mu nož i opalio ga šakom tako da je zateturao”, kazao je efendija Beganović. On je također zamolio da se ne dižu velike tenzije i prašina u vezi sa napadom na njega.

Prema njegovim riječima, počinilac je imao palestinsku crno-bijelu maramu preko lica pa nije uspio vidjeti o kome se radi. Ipak, postoje sumnje u vezi s tim ko je počinilac napada.

"Neka policija radi svoj posao, a ja nastavljam obavljati svoju dužnost", istakao je Beganović.

On je pozvao policiju, koja ga je prevezla u kladuški dom zdravlja, gdje mu je ukazana prva pomoć.

"Slučaj je prijavio policiji u Velikoj Kladuši i sam Imamović, a njegovim pregledom je zaista utvrđeno da ima teške tjelesne povrede u vidu posjekotina u predjelu desnog ramena, lijeve šake i grudnog koša", kazao je za Klix.ba Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK.

Prema njegovim riječima, Imamović je policiji opisao kako sve sve desilo i onoliko koliko je uspio vidjeti napadača. Izrazio je sumnju i u motiv napada, odnosno osobe koje su mogle nasrnuti na njega.

"Policijski službenici intenzivno rade na rasvjetljavanju ovog slučaja i za sada nemamo osumnjičenih. Ipak, vrši se provjeravanje alibija pojedinaca koji bi se mogli dovesti u vezu sa napadom", kazao je Šiljdedić.

Imam Beganović poznat je javnosti po prošlogodišnjem otvorenom pismu Bilalu Bosniću, neformalnom vođi vehabijskog pokreta u BiH, u kojem je kritikovao praksu vrbovanja i slanja omladine BiH na sirijsko i iračko ratište.

Navodno, to su bili motivi za čest napad na Beganovića kojeg su već pokušali zastrašiti tako što mu je pod automobil podmetnut požar, prijetili su mu ubistvom djece, a upućivane su mu i razne uvrede i pozivi na linč.

On je sam kazao da sumnja da je žrtva napada upravo zbog toga što se javno oglašavao i protivio vrbovanju odlaska mladih na strana ratišta.