Nepristupačan teren
76

Vatrogasci stavljaju pod kontrolu veliki požar iznad Tuzle koji su prouzrokovali nemarni građani

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Brojne vatrogasne ekipe uspjevaju pod kontrolu staviti požar velikih razmjera koji je danas u poslijepodnevnim satima zahvatio šumsko područje u tuzlanskom naselju Husino. Tvrdnje vatrogasaca ukazuju na to da je uzrok izbijanja vatre nemar nesavjesnih građana koji su palili biljni otpad.

Nakon neprospavane noći i gašenja požara u naseljima Krojčica, Ilinčica, Kužići, Ravna Trešnja, Smajići i Paša Bunar, tuzlanski vatrogasci ovog predvečerja prešli su na lokalitet šumskog područja na Husinu iznad Tuzle.

U poslijepodnevnim satima buknuo je požar velikih razmjera, a nadljudskim naporima brojne vatrogasne ekipe vatru uspjevaju staviti pod kontrolu.

Veliku podršku tuzlanski vatrogasci su dobili od kolega iz Živinica, Gračanice, Gradačca, Kalesije, Lukavca i Srebrenika, ali i lokalnog stanovništva koje pomaže u gašenju vatre. Plamen je prijetio i kućama, međutim, brzom intervencijom problem je eliminisan.

"Nadljudskim naporima vatrogasci se bore da zaštite ljudske živote, pa i njihova materijalna dobra. Požar je nastao usljed nemara građana koji nisu obraćali pažnju na jak vjetar te su čistili svoje bašte. Nadamo se da ćemo do večeras požar u potpunosti staviti pod kontrolu", kazao je za Klix.ba Jasmin Jahić, starješnina Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzle.

Jasmin Hasić (Foto: A. K./Klix.ba)
Jasmin Hasić (Foto: A. K./Klix.ba)

Vatrogascima problem predstavlja nepristupačan teren, a Jahić ističe da prema trenutnom stanju na terenu stambeni objekti nisu ugroženi.

"Vozilima ne možemo prilaziti do požarišta, pa vodu moramo nositi na leđima u naprtnjačama po 20 litara. Tako prelazimo po nekoliko kilometara. Također, problem su nam i vjetar te panjevi koji još uvijek gore unutar požara. Nakon što izgore padaju u provaliju te stvaraju novi požar", navodi Jahić.

Na trenu se trenutno nalazi dovoljan broj vatrogasaca, a osigurane su i dostatne količine vode te sredstava koja se koriste za gašenje vatre.

Na terenu je i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović koji je kazao da su jučer u Tuzli bila aktivna četiri požara, a mukotrpan rad iscrpio je lokalne vatrogasce.

"Došli su nam u pomoć vatrogasci iz Živinica, Gračanice, Gradačca, Kalesije, Lukavca i Srebrenika i zahvaljujem im se na tome jer naši vatrogasci rade već 24 sata. S obzirom na to da je riječ o velikom požaru podnio sam zahtjev za angažman helikoptera Oružanih snaga BiH kako bi se kompletno požarište dobro natopilo vodom. Time bismo se riješili velikog problema koji nas je zadesio usred epidemije koronavirusa", rekao je Imamović.

Jasmin Imamović (Foto: A. K./Klix.ba)
Jasmin Imamović (Foto: A. K./Klix.ba)

U večernjim satima se očekuje i dolazak helikoptera Oružanih snaga BiH, a prema riječima Imamovića, paralelno s borbom u obuzdavanju vatrene stihije podnesena je krivična prijava protiv nepoznatih počinilaca koji su ložili vatru na otvorenom, počinivši krivično djelo izazivanje opće opasnosti.