Crna hronika
2

Utopljenik pronađen u Vrbasu najprije ubijen pa bačen u rijeku

Piše: E. F.
Foto: CJB Banja Luka
Foto: CJB Banja Luka
Muškarac čiji je leš pronađen u banjalučkom selu Budžak u fazi raspada žrtva je ubistva koje se dogodilo prije tri mjeseca, potvrđeno je za Klix.ba.

Podsjećamo, beživotno tijelo koje je duže vrijeme bilo u vodi pronađeno je prije sedam dana, a iz rijeke su ga izvadili ribari u naselju Budžak.

Leš je bio u fazi raspada, a obdukcijom je utvrđeno da je riječ o utapanju, te da se radi o muškarcu starosne dobi oko 50 godina kod kojeg nisu pronađeni nikakvi dokumenti. No, kako je tijelo bilo u fazi raspada bilo je teško utvrditi sa sigurnošću uzrok smrti. No, ustanovljeno je da je ona ipak bila nasilna.

Iz Zavoda za sudsku medicinu tada su potvrdili da su tokom obdukcije izuzeti DNK uzroci koji bi dalje trebalo da pomognu u identifikaciji pronađenog tijela. Nakon što je utvrđeno da se radi o M. L. (31) iz Sanskog Mosta te da pronađeno tijelo ne pripada niti jednoj od osoba za kojima se traga, policijska istraga se proširila.

Tako, policijski službenici su došli do saznanja da se žrtva J. I. iz Banje Luke posvađao sa žrtvom 29.05. 2015. godine u blizini tvrđave Kastel u Banjoj Luci. Nakon verbalnog sukoba napao je M. L. udarivši ga više puta u predjelu glave. On je u tom trenutku pao na pod ugario glavom u kamen i izgubio svijet. No, J. I. iz Banje Luke je besvjesnog M. L. dovukao do rijeke Vrbas i bacio u rijeku.

Policija je pronašla i dokaze koji se mogu koristiti u daljnjem krivičnom postupku, a osumnjičeni za ubistvo je uhapšen i predat u nadležnost Okružnog tužilaštva Banja Luka.