Začarani krug
31

Ukidanje osuđujućih presuda u BiH postalo praksa, suđenja traju i 19 godina

M. N.
Na Kantonalnom sudu u Sarajevu nedavno su održana ponovljena suđenja u slučajevima "Ljubo Seferović i dr." i "Sanjin Sefić i dr." nakon što je Vrhovni sud FBiH ukinuo presude i naložio ponavljanje postupka. Ovo nije rijetka praksa. U slučaju Damira Gradaščevića presuda je ukinuta četiri puta, a suđenje traje 19 godina.
Tako je počeo glavni pretres protiv Ljube i Bekrije Seferovića koji se terete za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj su usmrtili Dženana Memića. Prvostepenom presudom oni su bili oslobođeni optužbi, ali je Vrhovni sud FBiH ukinuo tu presudu. Dženanov otac Muriz Memić bio je šokiran odlukom i saznanjem da će ponovo morati proživljavati sve. Smatra da je optužnica pogrešna i montirana jer je, kako kaže, njegov sin ubijen, a krivci nisu Ljubo i Bekrija. Ovo je rijedak slučaj gdje su optuženi i porodice žrtve na istoj strani, protiv tužilaštva.

Ponavlja se i postupak protiv Sanjina Sefića i drugih. Sefić je osuđen na 14 i po godina zatvora za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj su smrtno stradale Edita Malkoč i Selma Agić. Njegova sestra Sara te prijatelji i poznanici Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić su oslobođeni krivnje. Vrhovni sud FBiH je ukinuo ovu presudu, ali ovu odluku porodice Agić i Malkoč podržavaju jer smatraju da i Sefićevi "pomagači" trebaju biti osuđeni.

Slučaj koji je izazvao lavinu protesta je smrt Have Dovadžije koju je automobilom udario Semir Rastoder 1. aprila 2014. godine u sarajevskom naselju Nedžarići. Presuda je donesena 15. oktobra 2015. godine, a ukinuta je u martu ove godine i sada se očekuje ponavljanje postupka.

Kerimu Mudželetu je također dva puta suđeno za izazivanje teške saobraćajne nesreće u kojoj je 9. juna 2015. godine poginula državljanka Srbije Jelena Opričić, dok je njen prijatelj iz Njemačke Jorg Eistfield Reschke teže povrijeđen. U decembru 2016. godine osuđen je na osam godina zatvora, ali je Vrhovni sud FBiH ukinuo ovu presudu i vratio predmet na ponovno suđenje. Prošle godine osuđen je po drugi put na sedam godina zatvora. Čeka se odluka Vrhovnog suda FBiH.

Specijalcima MUP-a RS koji se terete za oružanu pljačku 617.000 KM iz blindiranog vozila banke na autoputu kod Banje Luke sudi se treći put. Vladan Malić (35), Goran Paraš (30) i Aleksandar Popović (32) te njihov saradnik Oleg Banda (33) osuđeni su na 40 godina zatvora, ali je Vrhovni sud RS svaki put ukinuo presudu. Novo suđenje je u toku.

Postupak koji će ući u historiji po dužini trajanja i broju ukinutih presuda je predmet Damira Gradaščevića koji traje već 19 godina. On se tereti za ubistvo taksiste Miloša Vujića Panića ratne 1993. godine u Sarajevu. Gradaščevića se tereti da je nakon kratke prepirke i tučnjave s Vujićem Panićem i njegovim sinom ispalio nekoliko hitaca prema njemu i usmrtio ga. Gradaščević je bio u bijegu 15 godina, a uhapšen je u SAD-u po međunarodnoj ptojernici. Presuda je donesena četiri puta i četiri puta poništavana te ponovo vraćena Kantonalnom sudu u Sarajevu. Peto suđenje je u toku.

Presude se ukidaju najčešće zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka, a nakon što nadležno tužilaštvo i odbrana upute žalbe. Svi ovi pustupci koštaju građane BiH desetine hiljada KM.