Začarani krug
10

Bivšim specijalcima MUP-a RS ponovo ukinuta presuda za oružanu pljačku blindiranog vozila

Piše: M. N.
Vrhovni sud RS ponovo je ukinuo presudu Okružnog suda Banja Luka prema kojoj su bivši specijalci MUP-a RS osuđeni na ukupno 40 godina za oružanu pljačku 617.000 KM iz blindiranog vozila banke.

Specijalci Vladan Malić, Goran Paraš i Aleksandar Popović bili su osuđeni na po deset i po godina zatvora, a civil Oleg Banda na osam i po godina. Njih se tereti za razbojništvo na autoputu Banja Luka – Gradiška u septembru 2015. godine, kojim su željeli pridobiti protivpravnu imovinsku korist. Postupak je ponovo vraćen Okružnom sudu Banja Luka.

Oni su nakon prvostepenog postupka osuđeni na ukupno 42 godine zatvora, ali je Vrhovni sud Republike Srpske u februaru ove godine ukinuo presudu i vratio suđenje na početak.

U gotovo filmskoj pljački Malić, Popović, Paraš, Inđić i Banda su tog dana zelenim Audijem A6 presreli i napali kolonu vozila Sector Securityja. Prijeteći puškama od radnika su oteli tri kofera sa 617.000 maraka. Tokom pljačke je došlo do pucnjave, a povrijeđen je i zaposleni Đurađ Bajić nakon što su hici probili blindirano vjetrobransko staklo na vozilu.

Osim optuženih, u pljački su učestvovala još dvojica specijalaca Goran Janjuz iz Bosanske Dubice i Željko Inđić iz Bratunca te radnik agencije Sector Security Danijel Kuzmić iz Kotor Varoši.

Uhapšeni su 13. januara 2016. godine. Janjuz i Inđić su pristali da sarađuju s istražiteljima i pušteni su da se brane sa slobode, a zatim je to omogućeno i Kuzmiću. Sva trojica su s tužilaštvom zaključili sporazume o priznanju krivice i pristali da budu svjedoci saradnici. Kuzmić je osuđen na tri godine, a specijalci Janjuz i Inđić na po šest mjeseci zatvora.