Akcija "Akademik"
17

Uhapšeni u Banjoj Luci: Predložen pritvor za Sarajlije, planirali prodaju 14 kg skanka

Piše: M. N.
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Okružno javno tužilaštvo Banja Luka uputilo je Okružnom sudu prijedlog za određivanje pritvora Milosavu Samardžiću (1975.) i Zoranu Mandiću (1987.) iz Sarajeva koji su uhapšeni prije dva dana na području Banje Luke. Kod njih je pronađeno blizu 14 kilograma skanka.

Samardžića i Mandića se tereti za Neovlaštenu proizvodnju i promet opojnih droga. Naime, prilikom pretresa putničkog motornog vozila marke Pasat u Banjoj Luci pronađeno je i privremeno oduzeto blizu 14 kilograma opojne droge skank koja je bila skrivena iza zadnjeg sjedišta, a namijenjena je za prodaju na teritoriji Grada Banja Luka.

Također, prema informacijama iz SIPA-e, izvršeni su pretresi na više lokacija na području grada Istočnog Sarajeva i Trebinja gdje su pronađeni i privremeno oduzeti jedna puška M-48 sa 369 komada municije kalibar 7,9 mm, više mobilnih telefona te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku.

"Tužilac je stavio prijedlog za određivanje mjere pritvora zbog postojanja osnovane bojazni da će osumnjičeni ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke te zbog postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičeni ponoviti krivično djelo", saopćeno je iz banjalučkog Tužilaštva.

Samardžić i Mandić uhapšeni su u okviru akcije kodnog naziva "Akademik" koju su proveli SIPA i MUP RS u saradnji s OSA-om i Graničnom policijom BiH.