Crna hronika
0

Uhapšeni u akciji Šetač priznali krivnju: Za trgovinu drogom šest godina i četiri mjeseca zatvora

Piše: E. F.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Trojica optuženih u predmetu Aleksandar Ivković i drugi, koji se procesuiraju zbog međunarodnog prometa opojnih droga, sporazumno su priznali krivnju, te će za njih biti predložene kazne u skladu sa ulogom u izvršenju kaznenog djela.

Krivnju je priznao prvooptuženi u ovom slučaju Aleksandar Ivković zvani Saša i Darkec (29) iz Bileće, kojemu je predložena kazna zatvora u trajanju od 4 godine. Odluku da sve prizna donio je i Ranko Koprivić zvani Role (26) iz Trebinja, kojem je predložena kazna u trajanju od godinu i 4 mjeseca zatvora, te Borislav Bajić (49) iz Bosanskog Grahova kojem se preladže jednogodišnja kazna zatvora.

Svi optuženi su priznali krivnju za kazneno djelo organiziranog kriminala

Oduzeto 24 kilograma marihuane

Uz izricanje predloženih kazni, predložena je i mjera sigurnosti oduzimanja predmeta upotrijebljenih ili namijenjenih izvršenju kaznenog djela, kao i predmeta koji su nastali izvršenjem kaznenog djela, pa će od optuženih biti oduzeta i uništena veća količina opojne droge marihuana, ukupno oko 24 kilograma, kao i motorna vozila, mobilni telefoni i kartice, novac i ostala sredstva izvršenja kaznenog djela.

Optuženi su priznali krivnju dobrovoljno i sa razumijevanjem, te se obvezali da će na poziv tužilaštva ili suda svjedočiti u predmetu protiv ostalih optuženih i dati detaljno svjedočenje o svim okolnostima izvršenih krivičnih djela koja su im poznata.

Podsjećamo, optuženi u ovom slučaju su uhapšeni u policijskoj akciji Šetač koja je u aprilu mjesecu provedena u cijeloj regiji.

Prisluškivano više od 100 brojeva

Tužilaštvo BiH je nakon višemjesečne istrage podiglo optužnicu protiv 19 osoba uhapšenih u okviru akcije kodnog imena Šetač, a koje se terete za međunarodni šverc droge. Tokom pripreme akcije policija je prisluškivala više od 100 telefonskih brojeva i pratila mnoštvo osoba.

Oni se terete da su od 2010. do 2013. godine, djelujući kao organizovana kriminalna grupa, formirana radi međunarodnog šverca velikih količina droge, u više navrata prokrijumčarili više desetina kilograma marihuane, heroina i kokaina sa područja Albanije i Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu, te dalje prema teritoriji Hrvatske.

Inače, prvooptuženi Aleksandar Ivković zvani Sale i prije je imao posla sa Tužilaštvom BiH nakon što ga je u maju 2011. SIPA uhapsila zbog organizovanog kriminala i šverca droge. Među optuženima je i dubrovački privatnik i bivši MMA ultimate fighter Ajlin Ićo Ahmić, koji je početkom aprila prošle godine uhapšen u Sarajevu.