Udruženi u prevarama
97

Uhapšena trojka iz Sarajeva: Lagali građane da su dobitnici nagrada pa im uzimali podatke s kartica

A. P.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Tri pripadnika kriminalne grupe iz Sarajeva lišena su slobode zbog prevara vezanih za obmanjivanje ljudi lažnim obavijestima da su postali dobitnici nagrada, nakon čega su im tražili podatke s platnih kartica.

Kako je saopćeno iz Federalne uprave policije (FUP), njihovi službenici su 16. decembra 2019. godine, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, lišili slobode E. Đ. (1989.), D. M. (1997.) i N. B. (1969.), koji se sumnjiče za izvršenje krivičnog djela udruživanja radi činjenja krivičnog djela, a u vezi s krivičnim djelom prevare.

Izvršeni su pretresi stambenih objekata na dvije lokacije na području Kantona Sarajevo koje koriste osumnjičeni te su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji su traženi naredbom suda, a koji potječu ili se dovode u vezu s navedenim krivičnim djelima.

"Federalna uprava policije je u prethodnom periodu zaprimila više prijava fizičkih osoba protiv ove kriminalne grupe koja se sumnjiči da je u periodu od juna do decembra 2019. godine neovlašteno došla do podataka s bankovnih platnih kartica više građana s područja cijele Bosne i Hercegovine tako što su uz korištenje više različitih telefonskih brojeva, putem aplikacije Viber upućivali poruke u kojim su prikazivanjem lažnih činjenica oštećene osobe obmanuli da su dobitnici nagradnog poklon bona UniCredit banke, Raiffeisen banke i Fondy Fondacije. Nakon toga su oštećeni, ne sumnjajući da se radi o prevari, dostavljali podatke sa svojih platnih kartica, a oni su zloupotrebljavani za online internet klađenje, kupovinu mobilnih telefonskih aparata i različite robe putem web stranica, čime su za sebe pribavili znatnu imovinski korist.

Trojka lišena slobode je kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije i bit će u zakonskom roku predata uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, na daljnju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, saopćeno je iz FUP-a.