MUP TK
15

Uhapšena kriminalna grupa koja je krala kablove i elektroinstalacije iz rudnika Dubrave

Klix.ba
Foto: MUP TK
Foto: MUP TK
Tuzlanska policija danas je razbila kriminalnu grupu čime su rasvijetljena 52 krivična djela koja su počinila članovi ove grupe od septembra 2017. do decembra 2018. godine.

Postupajući po naredbi Općinskog suda Živinice, službenici Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona u saradnji sa kolegama iz Živinica i Lukavca, danas su izvršili pretrese na osam lokacija na području Živinica, Lukavca, Banovića i Tuzle.

Pretresene su porodične kuće, dvorišta i pomoćni objekti koje su koristili B. A., rođen 1986., S.E. rođen 1979., Z.N. rođen 1976., S.E. rođen 1989., B.A. rođen 1979., Č.E. rođen 1996. te V.A. rođen 1986. godine.

Prilikom pretresa pronađeno je i oduzeto 68.000 KM, manja količina opojne droge, gasni pištolj sa pripadajućom municijom, mobilni aparati, predmeti koji potiču iz izvršenih krivičnih djela, kao i alati koji su korišteni u izvršenju krivičnih djela.

Četiri osobe su uhapšene zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela te su u periodu od septembra 2017. do decembra 2018. godine udruženo izvršili deset krivičnih djela uništenja ili oštećenja važnih privrednih objekata ili naprava i 42 krivična djela krađe i teške krađe.

Tokom navedenog perioda, uhapšene osobe su na štetu Rudnika PK Dubrave kontinuirano vršili otuđenje visokonaponskih kablova i elektroinstalacija, čime je u nekoliko navrata prekidan rad u rudniku. U dva navrata su izvršili demontiranje transformatora vlasništvo Elektro prijenosa BiH, čime su rudniku i Elektro prijenosu pričinili materijalnu štetu u iznosu od 220.000 KM, dok su za sebe pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od 150.000 KM.

Oni će nakon kriminalističke obrade uz Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima biti predati Kantonalnom tužilaštvu na dalje postupanje.