Akcija MUP-a KS
74

Uhapšen Samed Aljović, organizator grupe koja je uzgajala marihuanu, prodavala drogu i imala oružje

M. N.
Foto: MUP KS
Foto: MUP KS
Policijski službenici PS Ilidža uhapsili su S. A. (1972.) iz Prijepolja kod kojeg su kontrolom pronašli pet kesica s bijelom praškastom materijom koja asocira na drogu, pet mobitela koji su oštećeni, metalnu spravu za konzumaciju droge i ručnu radiostanicu Cobra.
Na metalnoj spravi pronađeni su tragovi droge. Kako je saopćeno iz MUP-a KS, o navedenom su upoznali dežurnog tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo i protiv uhapšenog će biti podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga.

Kako saznajemo, riječ je o Samedu Aljoviću za kojim je Odjeljenje za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga Sektora kriminalističke policije MUP-a Kantona Sarajevo raspisalo potragu te je predat njima. Ovi policijski službenici nastavljaju rad na ovom djelu u okviru akcije "Labos II".

Ranije su uhapšeni Elvis Brajlović i Adis Poturković kojima je određen pritvor zbog sumnje da su počinili krivična djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga i posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga. Pritvor je određen za Aljovića koji se smatra vođom ove kriminalne grupe. Policija je prilikom pretresa kuće i garaže na području Ilidže i Ilijaša pronašla dvije najsavremenije i najopremljenije laboratorije za uzgoj marihuane čija vrijednost zajedno s oduzetom drogom iznosi oko 250.000 KM.

Na osnovu naredbe Općinskog suda u Sarajevu izvršen je pretres kuće koju S. A. koristi na području općine Ilidža. Pronađeni su i oduzeti digitalna vaga, okvir za automatsku pušku sa 30 metaka kalibra 7,62 mm, suha zeljasta materija u aluminijskoj foliji koju je proizveo skupa s E. B., jedna PVC boca "Plantela", električni indikator za mjerenje temperature i vlažnosti zraka, dva rasvjetna tijela s neonskim sijalicama, improvizovana razvodna električna ploča s osiguračima, utičnicama i drugim materijalom, tri sijalice od 600 W koje su korištene prilikom uzgoja biljke kanabis, jedan komad fleksibilnog crijeva, automatska puška kalibra 7,62 mm s okvirom, bez municije i određena dokumentacija.

Nakon izvršenog pretresa Aljović je predat u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo te će nakon završene kriminalističke obrade biti predat u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga i nedozvoljenog držanja oružja ili ekspolozivnih materija.