Crna hronika
43

Uhapšen robovlasnik iz Bihaća koji je žrtvu silovao i tjerao na prosjačenje

Klix.ba
Foto: SIPA
Foto: SIPA
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su na području Bihaća priveli osobu inicijala A.O. (1968) zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo trgovine ljudima.

Pripadnici SIPA-e su pretresli objekat koji koristi navedena osoba s ciljem pronalaska predmeta i tragova koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Navedene aktivnosti realizirane su po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, saopćeno je iz SIPA-e.

Provedenim istražnim radnjama utvrđeno je da je A.O. žrtvu trgovine ljudima "kupio" a zatim držao u ropskom odnosu u periodu dužem od dvije godine, te upotrebom sile i drugim oblicima prinude primoravao da svakodnevno prosjači i donosi mu novac koji pribavi na taj način, izlažući je pri tome svakodnevnom fizičkom, psihičkom i seksualnom nasilju.

Žrtva je punoljetna ženska osoba sa blagom mentalnim onesposobljenjem, a ona je trenutno zbrinuta na adekvatan način, javili su iz SIPA-e.

SIPA je u prethodnom periodu Tužilaštvu BiH podnijela Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima protiv nekoliko osoba u ovom predmetu, a provedenim istražnim radnjama utvrđene su nezakonite aktivnosti osumnjičenih osoba.

Osoba lišena slobode bit će privedena u službene prostorije SIPA-e gdje će se nad njom izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će biti predata Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.