|

Uhapšen robovlasnik iz Bihaća koji je žrtvu silovao i tjerao na prosjačenje

Uhapšen robovlasnik iz Bihaća koji je žrtvu silovao i tjerao na prosjačenje
43
Klix.ba
2.4.2015. u 09:57
56
komentara
43

dijeljenja
Uhapšen robovlasnik iz Bihaća koji je žrtvu silovao i tjerao na prosjačenje Foto: SIPA
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su na području Bihaća priveli osobu inicijala A.O. (1968) zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo trgovine ljudima.
Pripadnici SIPA-e su pretresli objekat koji koristi navedena osoba s ciljem pronalaska predmeta i tragova koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Navedene aktivnosti realizirane su po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, saopćeno je iz SIPA-e.

Provedenim istražnim radnjama utvrđeno je da je A.O. žrtvu trgovine ljudima "kupio" a zatim držao u ropskom odnosu u periodu dužem od dvije godine, te upotrebom sile i drugim oblicima prinude primoravao da svakodnevno prosjači i donosi mu novac koji pribavi na taj način, izlažući je pri tome svakodnevnom fizičkom, psihičkom i seksualnom nasilju.


Žrtva je punoljetna ženska osoba sa blagom mentalnim onesposobljenjem, a ona je trenutno zbrinuta na adekvatan način, javili su iz SIPA-e.

SIPA je u prethodnom periodu Tužilaštvu BiH podnijela Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima protiv nekoliko osoba u ovom predmetu, a provedenim istražnim radnjama utvrđene su nezakonite aktivnosti osumnjičenih osoba.

Osoba lišena slobode bit će privedena u službene prostorije SIPA-e gdje će se nad njom izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će biti predata Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.
Prijavi grešku


Komentari (56)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...