Crna hronika
15

Uhapšen napadač na Elija Taubera

Piše: E. F.
Sarajevska policija uhapsila je napadača koji je u subotu navečer napao Elija Taubera, savjetnika za kulturu i vjeru Jevrejske zajednice u BiH, saznaje Klix.ba. Riječ je o Ahmedu Fočaku, koji je već poznat policiji.

U napadu utegom, koji ga je na sreću samo okrznuo, Tauber je zadobio ozbiljnu povredu glave.

Podsjećamo napad se dogodio u ugostiteljskom objektu Wiener Cafe koji se nalazi u sarajevskoj ulici Veliki ćurčiluk na broju 3.

Neposredno nakon napada on je za Klix.ba kazao kako je uvjeren da se radi o pokušaju njegovog ubistva.

"O tome nema dvojbe, neko me je pokušao ubiti i zamalo da mu uspije", kazao je Tuber te dodao da uopće ne zna ko ga je napao i zbog čega.

"Sjedio sam sa poslovnim partnerima kada je nepoznati muškarac krenuo prema meni. Nisam ga odmah vidio jer sam bio okrenut leđima. Zamahnuo je utegom koji je bio zakačen za neki lanac. Prvi put je promašio i zakačio je moje rame. Drugi put je ponovo zamahnuo, ali sam se uspio izmaći tako da je teg samo okrznuo moju glavu. Ipak, imam četiri kopče na glavi. Da me je pogodio kako je namjeravao ostao bih mrtav na mjestu. Srećom sam preživio", kazao je Tauber.

Slučaj, kako je kazao, prepušta policiji od koje očekuje da ga i riješi. Posebno je uznemiren činjenicom da je na taj način napadnut u blizini njegove kuće.

U sarajevskoj policiji su nam te noći potvrdili da je Tuber napadnut, kao i da je napad nepoznatog počinioca zaveden kao prekršaj o javnom redu i miru. No, iz Tužilaštva je naknadno stigla informacija da se u ovom slučaju ipak radi o krivičnom djelu.