Iznuda novca
0

Uhapšen Kobilićev operativac

Piše: N. J.
Hapšenje Kobilića pri iznudi novca (Foto: Arhiv)
Hapšenje Kobilića pri iznudi novca (Foto: Arhiv)
Pripadnici Federalne uprave policije podnijeli su Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu izvještaj protiv 23-godišnjeg Mirze Hatića zbog sumnje da je počinio krivična djela iznuda i protivpravno lišenje slobode.

Nastavljajući rad na slučaju "Senad Kobilić i drugi", istražitelji FUP-a su došli do saznanja da je Hatić kao pripadnik grupe koju je predvodio ranije prijavljeni i uhašeni Kobilić, učestvovao u iznudi novca od oštećenog Rajka Bogdanovića, direktora agencije "Art Zone", od kojeg su pokušali iznuditi pet hiljada maraka.

Utvrđeno je da je Hatić 26/27. novembra Bogdanovića i još jednu osobu primorao da uđu u njegov automobil, protipravno ih lišivši slobode kako bi im iznudio novac. Sve je prethodno dogovorio s Kobilićem, te je oštećenom upućivao verbalne prijetnje smrću.

Podsjećamo, Federalna uprava policije je 2. decembra Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu prijavila 46-godišnjeg Kobilića, Klausa Mekića (44) i Nermina Ćehaju (26) zbog sumnje da su počinili više krivičnih djela (iznuda, ugrožavanje sigurnosti, protipravno lišenje slobode i nedozvoljeno posjedovanje oružja). Nakon toga je ovoj trojci Općinski sud u Sarajevu odredio jednomjesečni pritvor.

Prijavljenog Hatića su pripadnici Federalne uprave policije lišili slobode, ispitali u svojstvu osumnjičenog i uz službeni izvještaj predali u nadležnost Tužilaštva na daljnje postupanje. Istražitelji FUP-a nastavljaju rad na ovom predmetu.