Učestao problem
60

Učenici iz BiH i Srbije preko "gejming" platforme naručivali lažne dojave o postavljenim bombama

N. V.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Policijske agencije i tužilaštvo u Beogradu su otkrili i identifikovali maloljetnike koji su uz pomoć "gejming" platforme naručivali dojave o postavljenim bombama u školama. Tom prilikom je otkriven i dječak iz Bosne i Hercegovine, odnosno Tuzlanskog kantona.

Kako je saopćio MUP Srbije danas, Posebno javno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, u nastavku akcije, identifikovali su i pronašli 14-godišnjaka i 15-godišnjaka iz Beograda za koje se sumnja da su, putem jedne "gejming" platforme, naručivali slanje poruka prijeteće sadržine obrazovnim institucijama koje pohađaju na teritoriji Beograda, o navodno postavljenim eksplozivnim napravama.

Također, u koordinaciji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije, Sektor kriminalističke policije Tuzlanskog kantona, pronašao je i identifikovao jednu maloljetnu osobu, za koju se sumnja da je, putem iste "gejming" platforme naručivalo slanje poruka prijeteće sadržine o postavljenim eksplozivnim napravama u jednoj obrazovnoj instituciji u Bosni i Hercegovini, koju pohađa.

Sumnja se da su maloljetnici iz Beograda, u posebno kreiranoj grupi na toj "gejming" platformi, od maloljetnih osoba koje su ranije u akciji policije identifikovani kao pošiljaoci preko 80 elektronskih poruka o navodno postavljenim eksplozivnim napravama u obrazovnim i drugim institucijama na teritoriji Srbije i regiona, zahtijevali slanje prijetnji, dok su istovremeno na platformi razmjenjivali iskustva o načinima zaštite anonimnosti na Internetu.

Protiv maloljetnika je podnesena krivična prijava u redovnom postupku zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo izazivanje panike i nereda, dok će protiv roditelja osumnjičenih biti podnijeta krivična prijava u redovnom postupku zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo zapuštanje i zlostavljanje maloljetnog lica.

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa Posebnim javnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, nastavljaju dalji rad u cilju procesuiranja i drugih lica povezanih sa navedenim prijetnjama.