Imala 15 godina
112

Ubistvo učenice Suzane Simikić u Brčkom nije riješeno ni nakon 18 godina

Piše: M. N.
Prošlo je 18 godina otkako je petnaestogodišnja učenica Suzana Simikić pronađena mrtva u šumi pored puta u mjestu Buzekari (Brčko distrikt). Vraćala se iz škole. Posljednji put je viđena kako izlazi iz autobusa u blizini kuće, a tri sata kasnije pronađeno je tijelo, a ubica još nije pronađen.

Istraga ubistva učenice osmog razreda ponovo je pokrenuta prošle godine, a glavni dokaz je DNK trag za koji se sumnja da pripada ubici. Mještani okolnih mjesta i sela u kojem je živjela djevojčica davali su DNK na dobrovoljnoj osnovi.

Rekonstrukcijom ubistva utvrđeno je da je Suzana nakon nastave, oko 12 sati, izašla iz škole te zajedno s drugaricama i ostalim učenicima koji koriste prijevoz sačekala autobus i ušla u njega. Izašla je oko 13 sati na uobičajenom mjestu, odnosno stanici nadomak porodične kuće. Na putu do kuće presreo ju je ubica.

Nakon što nije došla kući njeni roditelji su u 14 sati pozvali policiju, a potom i otišli do policijske stanice. Započela je potraga, a niko nije slutio da će biti tragično okončana. U potrazi su učestvovali i mještani sela. Kada su pronašli tijelo svi su ostali bez teksta od šoka, jer je njeno tijelo bilo polunago, a drveni kolac joj je bio zabijen u usta. Na tijelu je imala brojne povrede. Smrt je nastupila gušenjem.

Policija je tokom ovih godina obavila više od 800 informativnih razgovora, a u istragu su bili uključeni eksperti iz Zagreba, Beograda, Tuzle i Poljske te su konsultovani stručnjaci FBI-a. Bila je raspisana i nagrada za informacije o ubici u iznosu od 50.000 KM.

U januaru 2012. godine dvije osobe su se dovodile u vezi s ovim slučajem, ali nije bilo nikakvih hapšenja niti procesuiranja. Istragu vodi Tužilaštvo Brčko distrikta.

Kuću porodice Simikić pogodila je nakon devet godina još jedna velika tragedija kada je majka Sara izvršila samoubistvo skočivši u bunar jer nije više željela živjeti bez svoje kćerke.