Odluka suda
452

Ubica Mirze Raščića pušten na dopust i u zatvor se vraća tek za dva mjeseca

S. Š.
Tahirović je u konačnici osuđen na 17 ipo godina zatvora zbog ubistva Raščića (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tahirović je u konačnici osuđen na 17 ipo godina zatvora zbog ubistva Raščića (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Izudin Tahirović koji je osuđen na 17 i po godina zatvora zbog ubistva Mirze Raščića trenutno se nalazi na dopustu koji mu je dodijelio Kantonalni sud Sarajevo, potvrđeno je za Klix.ba.
Kako je za Klix.ba potvrdio direktor Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Zenica Rusmir Isak, dopust, odnosno prekid kazne, dodijelio je Kantonalni sud Sarajevo. S obzirom da se radi o odluci suda, KPZ Zenica je dužan provesti je.

Tahirović se na izdržavanje kazne vraća tek petog decembra te će tako na privremenoj slobodi biti dva mjeseca iako je osuđen jednom od najvećih kazni koje se mogu dodijeliti prema zakonu u BiH, a za krivično djelo ubistvo s predumišljajem.

Klix.ba je ovim povodom kontaktirao i Kantonalni sud Sarajevo kako bismo dobili obrazloženje ovakve njihove odluke, no do objavljivanja teksta nismo dobili odgovor iz ove pravosudne institucije.

No, u svakom slučaju, dovodi se u pitanje pod kakvim bi to okolnostima Tahirović uopšte i dobijao prekid kazne, odnosno dopust, s obzirom da se radi o teškom krivičnom djelu. Važno je napomenuti da je Tahirović i ranije ove godine, tačnije u aprilu, također bio na dopustu. Ono što je tada naročito privuklo pažnju jeste to što se tom prilikom uslikao ispred stadion Grbavica, mjesta gdje je Mirza i ubijen.

Nakon ovakve objave koja je osvanula na društvenim mrežama, porodica Raščića i njegovi prijatelji i poznanici našli su se u nevjerici i šoku.

Međutim, ovakvi postupci suda još jednom dovode javnost u BiH do stanja razočaranosti odlukama pravosudnih insititucija u našoj zemlji.

Podsjetit ćemo, Tahirović je zbog ubistva Mirze Raščića prvobitno osuđen na 20 godina zatvora, što je zakonom okarakterisano kao maksimalna kazna. Međutim, preinačenom odlukom izrečena mu je kazna od 17 godina i 6 mjeseci zatvora.

Tahirović je nakon ubistva Raščića 16. aprila 2015. godine pobjegao, ali su ga pripadnici sarajevske policije istu noć uhapsili. Od trenutka hapšenja bio je u pritvoru, a optužnica protiv njega je potvrđena sedmog jula 2015. godine.

Prema izjavama svjedoka, Raščić je sa svojim drugovima s tribine u prostorijama udruženja Plavih prikupljao novac za gostujuću utakmicu FK Željezničar u Vitezu. Tahirović se tog dana sukobio s Amarom Zulićem, otišao sa stadiona i vratio se u udruženje te ispalio četiri metka u pravcu Raščića koji je sjedio u lijevom dijelu prostorije, a nedugo nakon toga je i preminuo.