Crna hronika
4

U Travniku ponovo uhapšeni razbojnici iz Sarajeva

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Jučer je u 18,45 sati u PS Travnik prijavljeno razbojništvo u samoposluzi "Konzum“ u naselju Kalibunar u Travniku.

Razbojništvo su izvršile dvije nepoznate muške osobe, koje su bile maskirane i naoružane pištoljem.

Izvršioci su uz prijetnju upotrebom oružja od radnica oteli novac u iznosu oko 500 KM i veću količinu bonova za dopunu različitih telekom operatera, nakon čega su se udaljili u nepoznatom pravcu.

"Odmah po zaprimljenoj prijavi izvršena je blokada šireg područja, te je pristupljeno pretrazi terena", saopšteno je iz MUP-a SBK.

U 18,50 sati u ulici Šehida u Travniku, na raskrsnici magistralnog puta M-5 i ulice Donja Mahala u Travniku policijska patrola PS Travnik je na blokadnom mjestu zaustavila vozilo marke BMW, registarskih oznaka E96-K-598.

"Vozilom je upravljao E.M., rođen 1988.godine iz Sarajeva, a u vozilu su se nalazili i A.P (1992.), A.K (1992), oba iz Sarajeva. Zbog sumnje na izvršenje navedenog krivičnog djela navedene osobe su lišene slobode, te nakon što su im predočeni prikupljeni dokazi, isti su u potpunosti priznali da su oni izvršioci predmetnog razbojništva", navodi se u saopštenju.

Službenici kriminalističke policije PU Tavnik nastavljaju sa preduzimanjem dodatnih istražnih radnji na dokumentovanju ovog krivičnog djela, nakon čega će Kantonalnom tužilaštvu Travnik biti podnesen izvještaj.

Podsjećamo, ovo je već druga grupa sa područja Sarajeva koja je lišena slobode zbog razbojništva na području Srednjobosanskog kantona. Prva grupa od 6 osoba koja je vršila razbojništva na području više kantona, lišena je slobode početkom februara ove godine i istima je određen pritvor. Tom prilikom dokumentovana je njihova veza sa više krivičnih djela na području Kiseljaka, Travnika i Viteza. Za grupu koja je sinoć lišena slobode također će se nastojati utvrditi veza sa razbojništvima koja su izvršena u ranijem periodu na ovom području.

"Motiv izvršilaca za dolazak sa drugih područja je u njihovoj procjeni da će biti otežano njihovo otkrivanje s obzirom na činjenicu da su nepoznati policijskim službenicima. Imajući u vidu činjenicu da vrijeme potrebno izvršenje ovih krivičnih djela kao i napuštanje mjesta izvršenja veoma kratko, to gotovo onemogućava lišenje slobode osumnjičenih na mjestu izvršenja, a provođenje istražnih radnji je veoma kompleksno s obzirom da su izvršioci sa drugih područja. Službenici policije i dalje nastavljaju sa provođenjem pojačanih mjera na sprječavanju i otkrivanu izvršilaca krivičnih djela razbojništava i te mjere su u dosadašnjem periodu dale značajne rezultate u smislu smanjenja broja ove vrste krivičnih djela, ali i otkrivanju više izvršilaca", navodi se u saopštenju.