Crna hronika
0

U požaru u Domu "Ljubica Ivezić" smrtno stradalo pet beba

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dežurni kantonalni tužilac Dubravko Čampara i načelnik Odjela za opći kriminal MUP-a Kantona Sarajevo Zlatko Prndelj potvrdili su u nedjelju na vanrednoj konferenciji za novinare da je u požaru u Dječijem domu Ljubica Ivezić smrtno stradalo pet beba, godišta 2006. i 2007.

Dvije bebe bile su mrtve na mjestu događaja, dvije su podlegle u Centru urgentne medicine Kliničnog centra Univerziteta u Sarajevu, a jedna na Pedijatrijskoj klinici. Jedna beba je dovedena na Pedijatrijsku kliniku u stanju kliničke smrti, ali je spašena zahvaljujući reanimaciji koju je izvela prof. dr. Senka Mesihović-Dinarević.

MUP Kantona Sarajevo dobio je u nedjelju ujutro oko 5:50 sati informaciju o požaru na trećem spratu Doma, na odjelu za bebe. Čim je gašenje završeno, počeo je uviđaj u kojem su učestvovali tužilac Čampara, pripadnici MUP-a KS i vještak za protupožarnu zaštitu.

Čampara i Prdelj su najavili da će se nadležni organi maksimalno truditi da po hitnom postupku otkriju uzrok požara. Najavili su razgovore sa svim nadležnim osobama, a ukoliko nađu odgovornu osobu bit će pokrenut postupak.

U odjelu za bebe bilo je ukupno 24-ero djece godišta 2006. i 2007. Požarom su bile zahvaćene dvije prostorije. Stanje preostalih 19 beba je stabilno. One se nalaze na pedijatrijskoj klinici i nisu u životnoj opasnosti.

U evakuaciji beba, osim vatrogasaca, učestvovalo je osoblje doma, kao i starija djeca smještena u njemu. Čampara je istaknuo slučaj jednog starijeg djeteta koje je uspjelo izvući tri bebe.

U požaru je također povrijeđena i medicinska sestra koja je brinula o bebama. Ona je zadobila opekotine i smještena je na Odjelu za plastičnu hirurgiju KCUS-a, a trenutno nije u stanju davati izjave, naveo je tužilac Čampara.

Obdukcija, kojom će se definitivno utvrditi uzrok smrti pet beba, trebalo bi da počne u ponedjeljak ujutro, ali je više izvora do sada navelo da su bebe stradale od trovanja dimom.

Jedna od nastradalih beba smještena je u Dom prije samo dva dana.