Kantonalni sud Sarajevo
4

U ponedjeljak izricanje presude optuženima za ubistvo Muhameda Ahmića u Rajlovcu

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Foto: Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Na Kantonalnom sudu u Sarajevu u ponedjeljak, 27. maja, bit će izrečena presuda Amaru Kadriću i Arnesu Smajiću koji se terete za ubistvo 53-godišnjeg Muhameda Ahmića.

Kadrić i Smajić su optuženi da su 22. jula prošle godine u Rajlovcu nanijeli teške tjelesne povrede Ahmiću u predjelu glave, od čega je pao u komu i nakon 20 dana umro.

Tužilaštvo je zatražilo maksimalnu kaznu zatvora koja je po Krivičnom zakonu FBiH do 45 godina, dok je odbrana zatražila oslobađajuću presudu.

Prema navodima optužnice, Amar Kadrić, Arnes i Armin Smajić te Adnan Barac bili su u istom ugostiteljskom objektu u kojem se nalazio Muhamed Ahmić sa svojim društvom. Nakon što je razbijena flaša, Ahmićevom stolu prišao je Kadrić koji je nakon verbalne prepirke udario A. H. nogom u glavu, on je pao na pod i onesvijestio se.

Ahmić je pitao Kadrića zbog čega je udario A. H. i tada je Arnes Smajić u alkoholiziranom stanju udario Ahmića u glavu, a potom se Kadrić zaletio i također udario Ahmića u glavu. Nakon drugog udarca Ahmić je pao na pod i ostao ležati ne pomjerajući se. Tada ga je ponovo Arnes Smajić počeo udarati šakom u glavu, a pridružio mu se i Kadrić.

Njih dvojica su potom izašli iz objekta i odvezli se Fiatom, da bi se vratili nakon nekoliko minuta. Arnes Smajić je prišao Ahmiću koji je i dalje ležao na podu bez svijesti te ga ponovo udarao pesnicama u glavu. Ahmić je zadobio teške tjelesne povrede opasne po život. Konstatovane su mu višestruke frakture kostiju lobanje s krvarenjem moždanog tkiva te fakraktura nosnih kostiju. Hospitaliziran je na Odjelu neurohirurgije KCUS-a i bio je u komi do 12. augusta kada je preminuo nakon što mu se stanje zakomplikovalo od povreda te je dobio upalu oba plućna krila.

Arnesa Smajića i Amara Kadrića se tereti za nanošenje teških tjelesnih povreda sa smrtnom posljedicom te nasilničko ponašanje, a Kadrića se tereti i za nanošenje povreda A. H. kojem su konstatovane lakše povrede u predjelu brade i čeono-sljepoočnog dijela s lijeve strane.

Amar Kadrić i Arnes Smajić su proveli skoro četiri mjeseca u pritvoru, od 24. jula 2017. do 20. novembra 2017. godine. Pritvor im je ukinuo Kantonalni sud Sarajevo.