Akcija SIPA-e i MUP-a Srbije
0

U Nišu uhapšen Izet Redžović, pronađene eksplozivne naprave

Sarajevo-x.com
U koordiniranoj akciji Tužiteljstva BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu BiH-SIPA, MUP-a Republike Srbije i Specijalnog tužilaštva Republike Srbije za organizovani kriminal, jučer je na području Niša, Republika Srbija, lišen slobode Izet Redžović (1970.) iz Sarajeva, državljanin BiH, kod kojeg su pronađene dvije minsko-eskplozivne naprave na daljinsko aktiviranje.

Naprave su bile izuzetne jačine sa po pola kilograma eksploziva, te prilagođene za aktiviranje na daljinu.

Zbog operativnih saznanja da su naprave sa područja BiH prenesene u Republiku Srbiju s ciljem krajnjeg transporta u Republiku Bugarsku, po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, djelatnici SIPA izvršili s pretres nekoliko lokacija na području Sokoca, Mokrog i Sarajeva.

Radi ispitivanja, nadležnim djelatnicima SIPA privedeno je nekoliko osoba koje se mogu dovesti u vezu sa Izetom Redžovićem.

Prilikom pretresa prostorija i objekata, pronađeno je ukupno 25 pištolja, 2 komada automatskog oružja- „Uzi“, 2 komada automatskog oružja marke „Heckler und Koch“, te jedan puškomitraljez.

Tužiteljstvo BiH, zbog interesa istrage, u ovom trenutku ne može dati više detalja o ovim događajima.

Akcija se provodi u okviru predmeta Tužiteljstva BiH koji se odnosi na istragu protiv više osoba osumnjičenih za kazneno djelo organiziranog kriminala iz članka 250. KZ BiH, a u svezi sa kaznenim djelom neovlaštenog prometa oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene iz članka 193. KZ BiH.

Nakon policijske obrade, osumnjičeni koji su lišeni slobode biće predati postupajućem tužitelju Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga odlučiti o njihovom daljem zadržavanju u pritvoru.

Tužiteljstvo BiH se zahvaljuje svim agencijama za sprovođenje zakona u BiH i Republici Srbiji koje su sudjelovale u ovoj akciji.