Zbog kreditne prevare
1

U Mostaru uhapšene Selma Husić i Tajma Gosto

Sarajevo-x.com
Mostarska policija tokom poslijepodneva uhapsila je Selmu Husić i Tajmu Gosto, koje se sumnjiče da su, putem Mikroreditne fondacije LOK, izvele nezapamćenu prevaru, prema nekim tvrdnjama tešku čak milion maraka, oštetivši više građana bez njihovog znanja, saznaje Radio-televizija Mostar.

Ovo je mostarskoj televiziji potvrdio šef Sektora kriminalističke policije MUP-a HNK, Srećko Bošnjak, rekavši samo da su obje lišene slobode..

Selma Husić bila je službenica Mikrokreditne fondacije LOK, i sumnja se da je djelujući sa svojom sestrom Tajmom Gosto nenamjenski dodijelila veću sumu novca.

LOK Mikrokreditna fondacija je nedavno objavila da je Selma Husić je radila na poslovima kreditnog službenika u uredu Mostar i da je nakon prvih indicija o postojanju nepravilnosti u njenom radu odmah uklonjena s radnog mjesta.

Fondacija je odbacila tvrdnje o milionskom iznosu štete i navela da se radi o sumi od 100.000 KM.

"Kontrolom je potvrđeno da je bilo manipulacija od strane spomenute zaposlenice i članova njene uže porodice i najbližih prijatelja. Svjesno su, zajedničkim djelovanjem, kreditna sredstva koristili suprotno namjeni kredita i time, prema dosadašnjim nalazima, nenamjenski iskoristili oko 100.000 KM. Utvrđeno je da su svim korisnicima kredita sredstva isplaćena na njihove vlastite račune, prema ugovoru o kreditu, a korisnici kredita su tim sredstvima trebali dalje raspolagati shodno namjeni kredita", saopćio je LOK početkom februara ove godine.

Najprije se pretpostavljalo da su Husić i Gosto bile pobjegle u nepoznatom pravcu, no policija je i ranije imala saznanja da nisu u Njemačkoj, kako se vjerovalo, nego da su na teritoriji BiH.