Crna hronika
0

U krijumčarenju stoke učestvovali i pripadnici Granične policije i MUP-a RS

Klix.ba
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, zajedno sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), Graničnom policijom BiH i MUP-om RS, realiziralo je združenu policijsku akciju kodnog naziva "Skela - Pauk".

U aktivnostima je, po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal, korupciju i terorizam, učestvovalo više desetina policijskih službenika, koji su na 50 lokacija širom BiH izvršili pretrese i slobode lišili oko 50 osoba, među kojima i više od 10 ovlaštenih policijskih službenika Granične policije BiH i MUP-a RS.

Osobe koje su pod istragom Tužilaštva BiH osumnjičene su da su duži vremenski period, djelujući uvezano i zloupotrebljavajući službeni položaj, počinile kaznena djela krijumčarenja.

Istragom je utvrđeno da je počinjeno krijumčarenje velikih količina žive stoke, sa područja Srbije u BiH, te nezakonito ostvarena imovinska korist u višemilionskim iznosima.

Osobe koje su pod istragom, osumnjičene su da su kao organizovana grupa počinili kaznena djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, davanje i primanje mita, dara i drugih oblika koristi i kazneno djelo krijumčarenja.

Oni će biti u zakonskom roku predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati, te nakon toga odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.