Crna hronika
26

U Cazinu oduzeta krijumčarena roba vrijedna 150.000 KM

FENA
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH privremeno su oduzeli raznu robu, vrijednu oko 150.000 KM, koja je nezakonito bila u prodaji na području općine Cazin.

Iz UIO BiH su pojasnili da su službenici Sektora za provođenje propisa UIO iz sva četri regionalna centra, u okviru svojih redovnih aktivnosti, izvršili kontrole na tržnici “Incel” u Cazinu.

"Tom prilikom kod više osoba koje se bave prometom robe na štandovima, pronađena je i privremeno oduzeta veća količina robe komercijalnog karaktera za koju nije postojala potrebna dokumentacija o porijeklu. Radilo se o robi koja je prokrijumčarena na tržište BiH i za koju nisu plaćene uvozne dažbine, već je prodavana 'na crno'", saopćeno je iz UIO BiH.

Radi se uglavnom o odjeći, obući, tepisima, torbama afroazijskog porijekla, a ukupna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na oko 150.000 KM.

Također, uočeno je da se na pomenutoj tržnici vrši promet robe komercijalnog karaktera, a osobe koje se bave prodajom takve robe (oko 90 štandova), ne posjeduju odobrenje za rad od nadležnog organa.

Prilikom provjera uočena je i određena količina robe koja se odnosi na zaštitu prava intelektualne svojine, o čemu je odmah putem telefona obaviještena Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Bihać.

Radi se o krivotvorenoj robi pronađenoj kod pravne osobe u Cazinu, i to određena količina majica, hlača i kaiša Tommy Hilfiger, majica Ralph Lauren polo, majica Puma, donji dio trenerki, komplet trenerki i šorceva Adidas, patika Nike, patika All Star i hlača Armani, ukupne vrijednosti oko 37.000 KM.

Protiv osoba od kojih je roba privremeno oduzeta, ovlašteni službenici UIO, kako se dodaje, pokrenut će postupke pred nadležnim pravosudnim organima.