Divljaštvo u centru grada
107

U Banjoj Luci napadnuti aktivisti u sklopu aktivnosti Povorke ponosa, ima povrijeđenih

B. R.
(Foto: RTRS)
(Foto: RTRS)
U prostorijama nevladine organizacije Transparency International u Banjoj Luci večeras su fizički napadnuti aktivisti za prava LGBT osoba, a nakon čega je intervenisala policija.

Iz policije su saopćili da im je u 18:45 sati prijavljeno narušavanje javnog reda i mira, tj. da je više nepoznatih osoba fizički i verbalno napalo grupu građana koja se samoinicijativno okupila.

Ukazali su da je jednoj osobi u Hitnoj pomoći pružena pomoć, a da su ostali okupljeni građani, kako su naveli, pristupili u policijsku upravu radi lične sigurnosti.

Međutim, kako saznaje Klix.ba, tri osobe su prevezene na Univerzitetsko-klinički centar Republike Srpske. Novinarka Vanja Stokić tvrdi da je policija dopustila da se napad desi.

"Policija je dozvolila da huligani večeras tuku ljude na Mejdanu. Bili su tu i samo su se sklonili", istakla je Stokić.

Ovo se desilo nakon što su nadležni zabranili događaj u sklopu Povorke ponosa koji se u ovom gradu trebao danas održati te nakon što su aktivisti za prava LGBT osoba nedavno napadnuti u Banjoj Luci.

U Našoj stranci su osudili napad te su pozvali pravosuđe i policiju da hitno reaguju. Osim toga, pozvali su i političare da osude nasilje, jer smatraju da je njihova retorika doprinijela nasilju.

"LGBT populaciji sloboda, nasilnicima zatvor", poručili su iz Naše stranke.

U SDP-u su osudili, kako su saopćili, nasilje i represiju u Banjoj Luci i ostatku RS-a prema manjinskim grupama, novinarima i svima onima koje vladajući smatraju prijetnjom. Napomenuli su da institucije moraju biti u službi zaštite svakog čovjeka te da nasilnici moraju biti procesuirani, a zaštićeni oni koji se bore za prava, jednakost i ravnopravnost.

"Vladavina zakona podrazumijeva da država osigura ljudska prava i slobode, bez obzira da li se to nekome iz vlasti sviđa ili ne", dodaju.

Nasilje su osudili i u OSCE-u, istakavši da svaki pojedinac ima pravo da slobodno živi i sigurno, bez straha od nasilja ili diskriminacije. I oni su pozvali vlasti da se pridruže jasnoj osudi ovog, kako su naglasili, nečuvenog napada i da odgovorne osobe privedu pravdi, što smatraju apsolutnim prioritetom.

Skupu u sklopu Povorke ponosa usprotivili su se predsjednik RS-a Milorad Dodik (SNSD) i banjalučki gradonačelnik Draško Stanivuković (PDP).

Iz Bh. povorke ponosa su poručili da je zabrana skupa posljedica Dodikove i Stanivukovićeve retorike. Na ulicama ovog grada su istaknuti antiLGBT simboli.