Roba vrijedna 200.000 KM
0

U akciji "Skela" uhapšeno sedam osoba zbog šverca cigareta

FENA
Sedam osoba uhapšeno je danas u policijskoj akciji "Skela" zbog nedozvoljene trgovine cigaretama i osnovane sumnje da su na taj način prometovali akciznu robu u vrijednosti od 200.000 maraka.

Akcija je počela rano jutros pretresom 23 lokacije na području Doboja i Broda u RS i Lukavca u Federaciji BiH.

Pronađena je određena količina cigareta sa akciznim markicama Srbije, Hrvatske i Kosova, novac u raznim valutama i apoenima i veći broj telefona i pretplatničkih kartica.

“Uhapšeno je sedam osoba, tri iz Doboja, R.Đ., J.Đ. i G.B. i četiri iz Broda, J.Đ., Ž. Đ-C, D.R. i G.S., među kojima i dvije žene”, potvrdio je Goran Đurković, načelnik C?B Doboj.

On je na pres-konferenicji u Doboju kazao da su uhapšeni u vremenskom periodu od polovine jula do polovine decembra ove godine, na području Broda i Dervente organizovali mrežu preprodavaca i posrednika u prodaji cigareta, koje su prodavali kupcima na području navedenih općina.

Prethodno su dvojica prijavljenih iz Doboja, cigarete kupovali u gradovima na području Istočne Bosne, te ih transportovali i predavali ostalim prijavljenim osobama, posrednicima i preprodavcima.

Izvještajem policije su obuhvaćena još dvije osobe iz Doboja (G.M. i D.M.), za koje postoji osnov sumnje da su uhapšenim pomagali u izvršenju krivičnog djela tako što su na određenim lokacijama skrivali cigarete do momenta predaje posrednicima, a prilikom transporta cigareta dojavljivali lokacije koje trebaju zaobići, kako bi izbjegli policijske patrole.

U sklopu akcije „Skela“, od marta do polovine decembra ove godine, oduzeto je preko 15.500 paklica različitih vrsta cigareta, vrijednosti od preko 50.000 KM, dok je provođenjem istražnih radnji utvrđeno da su prijavljene osobe prometovala cigarete u ukupnoj vrijednosti od preko 200.000 maraka.

Svi danas uhapšeni su od ranije poznati policiji po izvršenju krivičnih djela.

Navedene aktivnosti provedene su pod nadzorom Okružnog tužilaštva Doboj, u saradnji sa Upravom kriminalističke policije MUP-a RS i u saradnji sa MUP-om Tuzlanskog kantona.