Neki su iz BiH
51

U akciji Europola razbijen balkanski kartel koji je švercovao kokain iz Južne Amerike

S. Š.
Policijske akcije na Balkanu koordinisane Europolom (Foto: Europol)
Policijske akcije na Balkanu koordinisane Europolom (Foto: Europol)
Policijski službenici iz Hrvatske, Italije, Crne Gore, Nizozemske, Portugala, Srbije i Španije, uz koordinisanu akciju sa Europolom, razbili su kriminalnu organizaciju koja je trgovala kokainom iz Južne Amerike u Evropsku uniju.

Istraga o ovoj kriminalnoj mreži trajala je nekoliko godina, a uključivala je brojne države članice EU i zemlje iz regiona Zapadnog Balkana.

Kriminalnu bandu uglavnom su činili crnogorski državljani, ali i državljani Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije i Srbije.

Između 2019. i 2020. godine, organi za provođenje zakona zaplijenili su više od šest tona kokaina u Arubi, Obali Slonovače, Portugalu i Španiji. Istrage nakon zaplijene kokaina u Portugalu otkrile su moguće veze između ove kriminalne mreže i mafijaške organizacije 'Ndrangheta - talijanske kriminalne bande. Ova ista zaplijena dovela je do identifikacije 17 novih osumnjičenih, od kojih su 13 bili crnogorski državljani.

Tokom istrage procesuirano je 29 osumnjičenih u Hrvatskoj, Italiji, Crnoj Gori, Nizozemskoj, Srbiji, Sloveniji i Portugalu.

"Na dan akcije, 27. jula 2022. godine, službenici širom Evrope izvršili su raciju na 37 lokacija, - jednu u Hrvatskoj, dvije u Italiji, 33 u Crnoj Gori i jednu u Srbiji", piše u saopćenu na zvaničnoj stranici Europola.

Uhapšeno je 12 osoba, od toga jedna u Hrvatskoj i Italiji, dvije u Srbiji i čak osam u Crnoj Gori.

Tom prilikom, oduzeti su skupocjeni satovi, bankovne kartice, lažna dokumenta, municija i oružje, automobili, jedan gliser i ogromne svote novca.

Europol je omogućio razmjenu informacija i pružio kontinuiranu analitičku podršku istrazi i također doprinio ukupnoj koordinaciji slučajeva između različitih agencija u EU i šire.