Pomagao u dilanju droge
0

Tuzla: Bivšem inspektoru Kikanoviću 18 mjeseci zatvora

SRNA
Općinski sud Tuzla izrekao je kaznu zatvora u trajanju od jedne i po godine Safetu Kikanoviću, koji je radio na poslovima inspektora u Odjeljenju za posebne namjene MUP-a Tuzlanskog kantona, zbog krivičnog djela pomaganje u nedozvoljenoj proizvodnji i stavljanju u promet opojnih droga.

Općinski sud Tuzla prije donošenja presude prihvatio je Sporazum o priznavanju krivice zaključen između Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i optuženog Kikanovića i njegovog branioca, te u skladu sa predviđenom krivično-pravnom sankcijom u Sporazumu, donio ovu osuđujuću presudu.

Kantonalno tužilaštvo je u oktobru podiglo optužnicu protiv Selmira i Elvise Demirović zbog sumnje da su počinili krivično djelo neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, kao i Kikanovića da je koristeći svoj službeni položaj, ovim osobama pomagao u izvršenju  krivičnog djela. 

U optužnici Selmir i Elvisa Demirović terete se da su na području Tuzlanskog kantona u dužem periodu vagali, pakovali i prodavali opojnu drogu heroin za više osoba. 

Kikanović se tereti da je u dužem periodu, sa namjerom da pomogne Selmiru i Elvisi Demirović u prodaji heroina, saopćavao informacije koje su se odnosile na planiranje, kretanje i postavljanje patrola ovlašćenih lica MUP-a Tuzlanskog kantona, te je za to primao određeni iznos novca od Demirovića.    

Općinski sud Tuzla donio je rješenje kojim se Kikanović pušta iz zatvora, u kojem je se nalazio od 13. maja do 19. oktobra. 

U predmetu po optužnici protiv Selmira i Elvise Demirović nije zakazan glavni pretres, saopćeno je danas iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.