Iz više razloga
68

Tužilaštvo u Sarajevu traži produženje pritvora Hadžibajriću i Destanović za još tri mjeseca

S. Š.
Hadžibajrić tokom privođenja (Foto: Klix.ba)
Hadžibajrić tokom privođenja (Foto: Klix.ba)
Tužitelji Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo uputili su zahtjev Kantonalnom sudu Sarajevo o produženju pritvora Ibrahimu Hadžibajriću i Almi Destanović za još tri mjeseca.
Kako je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo potvrđeno za Klix.ba, postupajući tužitelji su za Hadžibajrića zatražili produženje pritvora za još tri mjeseca zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu utjecajem na svjedoke ili saučesnike,te zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Za isti vremenski interval, tužitelji su za Destanović zatražili produženje pritvora zbog bojazni od bjekstva te zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Podsjetit ćemo, Ibrahim Hadžibajrić i Alma Destanović uhapšeni su početkom maja u okviru operativne akcije kodnog naziva "Start" koju su realizovali policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo pod nadzorom tužilaca Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Kantona Sarajevo, rezultat je višemjesečne intenzivne saradnje ostvarene i s međunarodnim policijskim partnerima, u prvom redu EUROPOL-om, ali i Uredom FBI.

U akciji "Start" prvobitno je uhapšeno sedam osoba uhapšeno zbog sumnje da su počinili krivično djelo Organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima Zloupotreba položaja ili ovlaštenja, Primanje dara i drugih oblika koristi, Davanje dara ili drugih oblika koristi i Pranje novca.

Početkom mjeseca juna privedeno je još četvero uposlenika Općine Stari Grad, ali su oni pušteni nakon što su pristali svjedočiti u ovom sudskom predmetu.

Kantonalni sud Sarajevo je devetog juna odredio dvojemjesečni pritvor za Hadžibajrić i Destanović tako da se odluka suda o njihovom daljem zadržavanju u pritvoru očekuje u narednim danima.