Zijad Turković na ročištu
0

"Tužilaštvo troduplo iskopiralo dokaze da zbuni odbranu"

Piše: F. Bakić
Zijad Turković
Zijad Turković
Svjedoci Nedim Kahvić i Seada Jusufović danas su u Sudu BiH dali svoje iskaze na suđenju Zijadu Turkoviću i ostalima koje optužnica tereti za pripadnost zločinačkoj organizaciji.

Kahvić je ispričao da je u junu 2007. godine Isljamu Kalenderu iznajmio stan u Ulici Envera Šehovića, koji mu je na raspolaganje dao kum Irfan Hadžimešić. Kalenderu je, kako je u sudnici ispričao Kahvić, stan tada trebao jer je imao porodičnih problema te da ne bi plaćao noćenja u hotelu. Kalender je, kako se prisjetio Kahvić, koristio stan između dvije i tri godine. Iznos koji su dogovorili za iznajmljivanje je bio 400 maraka, a Kahviću nije poznato da li je Kalender u tom periodu bio u zatvoru.

Zanimljivo je kako je Kalender u svojstvu svjedoka na jednom od ranijih ročišta kazao da su pljačkaši 2,5 miliona maraka iz Cargo centra Sarajevskog aerodroma bili smješteni u iznajmljenom stanu u Ulici Envera Šehovića.

Svjedok Kahvić je u sudnici rekao da poznaje Turkovića i da je optuženog upoznao preko Fahrudina Alića, kada su njih dvojica "pravili zgradu u Hrasnom".

Svjedokinja Jusufović je rekla da je u fast-foodu Dona koji se nalazi u sklopu hotela Suljević krajem 2007. godine vidjela Turkovića na doručku sa dvije njoj nepoznate osobe. Turkovića je, kaže, prepoznala, jer mu vidjela sliku u novinama.

Na jučerašnjem ročištu je bilo planirano da iskaze daju i četverica uposlenika Aerodroma Sarajevo, ali je njihovo saslušanje pomjereno za naredno ročište, jer odbrani nisu dostavljeni videosnimci pljačke Cargo centra iz decembra 2007. godine.

Na ovo je i Turković prigovorio uz opasku da je "Tužilaštvo dokaze iskopiralo troduplo u cilju da zbuni odbranu". Na kraju je Turkoviću omogućeno da nakon ročišta u Sudu pregleda snimke koje je Tužilaštvo obećalo iskopirati i predati odbrani, jer u pritvorskoj jedinici, kako je kazao, nema mogućnost da gleda videomaterijale.

Suđenje Turkoviću će bit nastavljeno 9. februara.