{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Tužilaštvo troduplo iskopiralo dokaze da zbuni odbranu"

S
2.2.2012. u 14:12
0
49
"Tužilaštvo troduplo iskopiralo dokaze da zbuni odbranu"
0
"Tužilaštvo troduplo iskopiralo dokaze da zbuni odbranu"
Zijad Turković
Svjedoci Nedim Kahvić i Seada Jusufović danas su u Sudu BiH dali svoje iskaze na suđenju Zijadu Turkoviću i ostalima koje optužnica tereti za pripadnost zločinačkoj organizaciji.
Kahvić je ispričao da je u junu 2007. godine Isljamu Kalenderu iznajmio stan u Ulici Envera Šehovića, koji mu je na raspolaganje dao kum Irfan Hadžimešić. Kalenderu je, kako je u sudnici ispričao Kahvić, stan tada trebao jer je imao porodičnih problema te da ne bi plaćao noćenja u hotelu. Kalender je, kako se prisjetio Kahvić, koristio stan između dvije i tri godine. Iznos koji su dogovorili za iznajmljivanje je bio 400 maraka, a Kahviću nije poznato da li je Kalender u tom periodu bio u zatvoru.

Zanimljivo je kako je Kalender u svojstvu svjedoka na jednom od ranijih ročišta kazao da su pljačkaši 2,5 miliona maraka iz Cargo centra Sarajevskog aerodroma bili smješteni u iznajmljenom stanu u Ulici Envera Šehovića.

Svjedok Kahvić je u sudnici rekao da poznaje Turkovića i da je optuženog upoznao preko Fahrudina Alića, kada su njih dvojica "pravili zgradu u Hrasnom".

Svjedokinja Jusufović je rekla da je u fast-foodu Dona koji se nalazi u sklopu hotela Suljević krajem 2007. godine vidjela Turkovića na doručku sa dvije njoj nepoznate osobe. Turkovića je, kaže, prepoznala, jer mu vidjela sliku u novinama.

Na jučerašnjem ročištu je bilo planirano da iskaze daju i četverica uposlenika Aerodroma Sarajevo, ali je njihovo saslušanje pomjereno za naredno ročište, jer odbrani nisu dostavljeni videosnimci pljačke Cargo centra iz decembra 2007. godine.

Na ovo je i Turković prigovorio uz opasku da je "Tužilaštvo dokaze iskopiralo troduplo u cilju da zbuni odbranu". Na kraju je Turkoviću omogućeno da nakon ročišta u Sudu pregleda snimke koje je Tužilaštvo obećalo iskopirati i predati odbrani, jer u pritvorskoj jedinici, kako je kazao, nema mogućnost da gleda videomaterijale.

Suđenje Turkoviću će bit nastavljeno 9. februara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: