Čeka se otpravak
51

Tužilaštvo KS: Uložit ćemo žalbu na oslobađajuću presudu Seferovićima

M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Tužilaštvo Kantona Sarajevo oglasilo se nakon što je Kantonalni sud u Sarajevu po drugi put u prvostepenom postupku donio oslobađajuću presudu u slučaju "Dženan Memić".
"Nakon što dobijemo presudu u pisanoj formi, Tužilaštvo KS će uložiti žalbu na oslobađajuću presudu u predmetu protiv Ljube i Bekrije Seferovića", kazala je kratko glasnogovornica ove pravosudne ustanove Azra Bavčić.

Na prethodnom ročištu tužilac Sead Kreštalica kazao je da su dobili nalaz i mišljenje Instituta za forenziku i projektiranje iz Novog Sada vještaka Ištvana Bodola, za koji je rekao da se podudara s nalazom saobraćajnog vještačenja koji su vještaci Centra za vještačenje i procjenjivanje "Zenit" iz Banje Luke prezentirali 15. novembra.

Kreštalica je kazao da je tekst oba nalaza identičan, čak i u greškama, a da se nalazi razlikuju samo u zaključku. Vještak iz Novog Sada je utvrdio da sve ukazuje na to da je bila saobraćajna nesreća, dok su vještaci Centra "Zenit" zaključili da se ne radi o nesreći.

Rekao je i to da su o ovom slučaju obavijestili SIPA-u i zatražili novo vještačenje pa se pretpostavlja da će i žalba ići u tom smjeru.

Predsjedavajući sudskog vijeća Igor Todorović tada je rekao da na nalazu nema potpisa vještaka, pečata instituta i da ovaj sud nije izdao naredbu za takvo vještačenje.

Podsjetimo, Todorović je danas ponovo proglasio Ljubu i Bekriju Seferovića nevinim za krivično djelo izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je stradao Dženan Memić, a povrede je zadobila i Alisa Mutap.

Završnu riječ imat će Vrhovni sud FBiH koji će ponovo donositi drugostepenu presudu u ovom predmetu.