Crna hronika
0

Tužilaštvo BiH: Vašičeka, koji je učestvovao u pucnjavi u Mostaru, pomilovao Budimir

SRNA
Tužilaštvo BiH potvrdilo je informaciju da je u današnjoj pucnjavi u Mostaru učestvovao osuđenik Damir Vašiček, koji je iz zatvora izašao na osnovu pomilovanja predsjednika Federacije BiH (FBiH) Živka Budimira.

"Ovaj događaj, nakon obračuna vatrenim oružjem i pucnjave u Tuzli prije manje od mjesec dana, ukazuje da osobe koje su nezakonito pomilovane ili oslobađane od izdržavanja kazne, učestvuju u incidentima i ugrožavanju sigurnosti građana BiH, na šta je Tužilaštvo BiH skretalo pažnju prilikom istrage i preduzimanja istražnih radnji u predmetu Budimir i drugi", ističe se u saoštenju Tužilaštva.

Tužilaštvo navodi da je Vašiček u kratkom vremenskom periodu višestruko osuđivan i da je trebalo da se nalazi na izdržavanju kazne, ali da je na slobodi od početka mjeseca na osnovu nezakonitih odluka o pomilovanjima, puštanjima na uslovnu slobodu i smanjivanje kazne.

"Tužilaštvo BiH, SIPA i ostale agencije za provođenje zakona koje rade na ovom predmetu, nastavljaju istragu u pravcu podizanja optužnice u predmetu protiv Živka Budimira i drugih“, zaključuje se u saopštenju za javnost.

Vašiček je danas na benzinskoj pumpi Gazprom na sjevernom izlazu iz Mostara pucao u noge Dženanu Demiroviću.

U pucnjavi u Tuzli prije manje od mjesec dana, u kojoj je jedna osoba ubijena, učestvovao je Mersed Hadžić, poznat kao "Mirso Švicarac", kojeg je Budimir pomilovao krajem augusta prošle godine.