Crna hronika
5

Tužilaštvo BiH: Uhapšeno 12 osoba zbog krijumčarenja duhana

FENA
Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine, djelujući u koordiniranoj akciji, policijski službenici Granične policije BiH su u ranim jutarnjim satima izvršili pretrese i lišenja slobode 12 osoba na području Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog i Srednjobosanskog kantona.

Tokom pretresa pronađena je određena količina naoružanja i duhana, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokazni materijal u toku dalje istrage, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U ovoj akciji su lišena slobode osobe koje su između ostalog osumnjičene da su u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi u proteklom periodu počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, a u vezi s krijumčarenjem većih količina rezanog duhana iz Bosne i Hercegovine na teritoriju Republike Hrvatske, kao i nedozvoljenim prometom akciznih roba na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Slobode su lišeni: Dobroslav Prlić i Domagoj Jukić, službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Tonći Polić, državljanin Hrvatske, Antonio Markota, Igor Drmić i Zdenko Kuliš, državljanin BiH.

Lišeni su slobode i policijski službenici Granične policije BiH: Miroslav Vučić, Ivan Vukšić, Armin Torlo i Ahmet Čevra, za koje postoje osnove sumnje da su počinili koruptivna krivična djela u vezi s krijumčarenjem, a za dvojicu od njih i za krivična djela odavanje tajnih podataka i krijumčarenje iz KZ-a BiH.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organiziranje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe u vezi s krijumčarenjem i ilegalnom preprodajom većih količina morske ribe iz Hrvatske u BiH, lišeni su slobode Srećko Bošković i Dragica Škrobo, bh. državljani.

Postupajući tužilac će u zakonskom roku ispitati osumnjičene osobe te nakon toga donijeti odluku o eventualnom prijedlogu za određivanje mjera zabrane.