Rusmir Karkin ostaje advokat
11

Turković odbio doći na suđenje zbog lošeg zdravstvenog stanja

Piše: F. Bakić
Tužilaštvo BiH danas je u Sudu BiH u nastavku suđenja Zijadu Turkoviću i ostalima, uložilo materijalni dokaz, odnosno izvještaj SIPA-e, u kojem su analizirani snimljeni razgovori optuženog Milenka Lakića sa Mladenom Džidićem, vođeni u ćeliji mostarskog zatvora, sa transkriptom i CD-om.

Turković danas nije pristupio ročištu. Predsjedavajući Vijeća Izo Tankić rekao je da je dobio službenu zabilješku sudske policije u kojoj je navedeno da optuženi "ne može ići na Sud zbog slabog zdravstvenog stanja". Stoga je donesena odluka da se ročište vodi bez prisustva optuženog, a Sud je ovaj Turkovićev potez ocijenio kao "odbijanje optuženog da dođe", jer je već jednom izostao sa suđenja zbog bolesti, ali je tada priložio medicinsku dokumentaciju.

Vijeće je odbilo zahtjev advokata Rusmira Karkina za razrješenje dužnosti Turkovićevog branioca po službenoj dužnosti, uz obrazloženje da nije ispunjen nijedan zakonski zahtjev.

Podsjetimo, na prošlom ročištu je advokat Fahrija Karkin otkazao svoju punomoć Turkoviću, dok je Rusmir Karkin zatražio razrješenje dužnosti.

Kako je rečeno, Sud namjerava Turkoviću po službenoj dužnosti dodijeliti još jednog branioca, a optuženi je uputio pismo u kojem je naveo da "ne može u kratkom vremenu izabrati još jednog advokata i da će to uraditi u narednim danima“.

Zbog toga, ali i činjenice da Turković jučer nije bi prisutan, odlučeno je da Tužilaštvo na današnjem ročištu uloži samo jedan materijalni dokaz, a svjedok Josip Biletić, koji je pristupio u Sud BiH, bude saslušan 1. novembra, zajedno sa vještakom Elmirom Karahasanović.