Priznali krivicu
23

Turcima 30 dana zatvora jer su BiH pokušali napustiti s krivotvorenim pasošima

A. K.
Zatvorske ćelije (Foto: F. K./Klix.ba)
Zatvorske ćelije (Foto: F. K./Klix.ba)
Dvojica turskih državljana osuđena su na po 30 dana zatvora jer su Bosnu i Hercegovinu nedavno pokušali napustiti s krivotvorenim putnim ispravama. Oni su priznali krivicu, a presudu je donio Osnovni sud u Brčkom.

Tužilaštvo Brčko distrikta okončalo je postupak protiv dvojice turskih državljana 38-godišnjeg Aziza Kayalara i 24-godišnjeg Omera Deniza, optuženih da su prije mjesec na graničnom prijelazu u ovom gradu upotrijebili krivotvorene pasoše.

Njih je za krivično djelo krivotvorenja isprave Osnovni sud u Brčkom osudio na kazne zatvora od po 30 dana, nakon što je prihvatio sporazum o priznanju krivice između tužilaštva i optuženog.

"Dvojica turskih državljana iz Gaziantepa uhapšeni su 11. februara zbog sumnje da su na međunarodnom graničnom prijelazu Brčko na izlazu iz BiH, ovlaštenoj službenoj osobi na uvid predali krivotvorene specijalne pasoše Republike Turske. Tada je prilikom redovne granične kontrole uočeno da se ne radi o originalnim pasošima, što je potvrđeno ispitivanjem njihove vjerodostojnosti. Pored toga, oni su, s ciljem da opravdaju status osoba kojima se izdaju specijalni pasoši te države, posjedovali i članske karte i novinarsku iskaznicu za udruženje policijskih penzionera", pojasnili su iz Tužilaštva u Brčkom.

U okviru brze i intenzivne sedmodnevne istrage Tužilaštvo je odmah pritvorilo osumnjičene, provelo sva potrebna vještačenja i prikupilo sve ostale dokaze neophodne za njihovo daljnje procesuiranje.

Po podizanju i potvrđivanju optužnice za krivično djelo krivotvorenja isprave Tužilaštvo je s optuženima zaključilo sporazum o priznanju krivice odmjerivši im kaznu u skladu sa sudskom kaznenom politikom za ovakva krivična djela.

Predloživši sporazum, koji je Osnovni sud Brčko distrikta potom prihvatio, postupak je u cijelosti pravosnažno okončan kažnjavanjem počinilaca u roku od mjesec.