Pravna borba
81

Tromjesečna beba iznenada preminula u domu na Bjelavama, ali je upitno zašto je uopšte oduzeta od majke

A. L.
Tromjesečna djevojčica preminula je u Domu za djecu bez roditeljskoj starenja na Bjelavama 22. februara u večernjim satima. Advokatica majke tvrdi da je dijete, osam dana prije smrti, protuzakonito oduzela socijalna radnica i to nakon što je njen suprug počinio nasilje nad bivšom suprugom.

Advokatica Alma Biberović, koja je pravna zastupnica majke Amine Zijadić u ovom slučaju, tvrdi da ova tragična priča počinje nešto ranije, a da se ključni događaj odigrao u noći sa 14. na 15. februar.

Kako nam objašnjava, otac djevojčice majci neko vrijeme nije dopuštao da uđe u kuću u kojoj su zajedno živjeli, pa samim tim joj nije dopuštao ni da vidi kćerku. Majka se obratila Službi za socijalni rad i Policijskoj stanici, ali nije uspijevala da ostvari kontakt ili vidi djevojčicu.

Došao je 14. februar navečer kada je Amina, majka djevojčice, obavještena od policijskih službenika da je njen suprug priveden zbog nasilja u porodici nad bivšom suprugom. Tada su joj rekli da je djevojčica bila s njim i pozvali je da je preuzme.

"Međutim, nakon dužeg čekanja na ulici ispred kuće, iz kuće su izašli policijski službenici, dežurna socijalna radnica i njen suprug, otac djevojčice, noseći bebu u nosiljci, uz saopštenje od strane dežurne socijalne radnice da bebu ipak neće predati njoj kao majci, nego da će bebu smjestiti u 'Dom za djecu bez roditeljskog staranje' Sarajevo", kazala nam je advokatica Biberović.

Kako kaže, oduzimanje djevojčice od majke i njen smještaj u Dom na Bjelavama bili su protuzakoniti i nije jasno na osnovu čega je djevojčica oduzeta.

"Porodični zakon Federacije Bosne i Hercegovine, članom 147. u stavu 2. jasno propisuje da će organ starateljstva odluku o smještaju djeteta i povjeravanju njegovog čuvanja i odgoja drugoj osobi ili ustanovi donijeti bez pristanka roditelja ako su oni odsutni, spriječeni ili nesposobni starati se o djetetu, a nisu povjerili čuvanje i odgoj osobi koja ispunjava uslove za staratelja", kaže advokatica.

Kako dodaje, posjeduje dokaze o tome da je majka bila zdrava i sposobna da vodi brigu o djevojčici, bez kriminalne prošlosti "ili bilo kakvih indicija o tome" i da potiče iz "zdrave porodice."

Kaže da majka nije dobila nikakav zvanični akt kojim se djevojčica smješta u Dom na Bjelavama, ni do dana smrti.

"Kao punomoćnik majke, također vodim istragu o postupanju nadležnih organa u postupku smještaja djevojčice u 'Dom za djecu bez roditeljskog staranja' Sarajevo, tako da vam u ovom momentu ne mogu dati više informacija", kazala je.

Djevojčica je u Dom na Bjelavama smještena u noći sa 14. na 15. februar, a preminula je 22. februara u 22:21 sati. Naložena je obdukcija, ali još uvijek se čekaju rezultati.

Centar za socijalni rad tvrdi da je odluka o vraćanju djevojčice majci donešena 22. februara i da je majka mogla djevojčicu preuzeti već od 23. februara. Ipak, advokatica majke kaže da je rješenje na adresu stiglo tek 28. februara, šest dana nakon smrti.

Povodom ovog slučaja poslali smo upit Ministarstvu unutrašnjih poslova KS da nam potvrde da li je otac djevojčice uhapšen 14. februara zbog nasilja, ali oni su nam kazali da ne daju takve informacije s obzirom na to da je u pitanju nasilje u porodici, osim ako tužilac nadležnog tužilaštva ne kaže drugačije.

JU "Kantonalni Centar za socijalni rad" za Klix.ba kaže da je dežurni socijalni radnik u noći 14. februara, po pozivu policije zbog prijave o nasilju u porodici, izašao na teren i "na temelju dostupnih činjenica, a postupajući po dužnosti, smjestio maloljetno dijete u Dom na Bjelavama."

"Dana 15. 02. nadležna Služba socijalne zaštite pokrenula je aktivnosti za utvrđivanje osnovanosti daljeg boravka maloljetnog djeteta u Domu i to tako što je pristupila provjeri svih činjenica zbog kojih je maloljetno dijete tokom noći smješteno u Dom. Provjera je uključivala pribavljanje mišljenja stručnog tima Službe, nalaza i mišljenja drugih institucija, mišljenja članova porodice kao i izlazak na teren", kazali su nam.

Nakon provjere činjenica od važnosti za donošenje odluke o preuzimanju djeteta od strane majke, stručni tim Službe je 22. februara donio odluku da majka preuzme dijete 23. februara.

"Zbog zaštite privatnosti učesnika u postupku, Centar je uskraćen za mogućnost iznošenja detaljnih informacija i saznanja o predmetnom slučaju", kazali su nam.