Osuđeni na 10 godina
27

Tri privrednika iz Hercegovine moraju vratiti državi 2,9 miliona KM zbog malverzacija

Klix.ba
Kantonalni sud u Širokom Brijegu osudio je Blagu Senjaka, Zlatana Tomasa i Gorana Baraća na ukupno 10 godina zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlasti u privredi.

Trojici privrednika je oduzeta i imovinska korist u vrijednosti od 2.901.859,43 KM.

Kako se navodi u presudi, Blago Senjak je, kao predsjednik Upravnog odbora Agencije za privatizaciju u Zapadnohercegovačkom kantonu i odgovorna osoba, bez podnošenja pismenog zahtjeva i prethodne saglasnosti Upravnog odbora agencije 2003. izdao odluku kojom je A. M. dao saglasnost za upisivanje založnog prava i raspolaganja nekretninama poduzeća iz Posušja, a sve radi dobivanja finansijskog leasinga u iznosu od 318.805,00 eura, zbog čega je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti pa je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine.

Zlatan Tomas i Goran Barać, prvi kao suvlasnik, direktor društva Inval d.o.o. Široki Brijeg, a drugi kao osoba koja je faktički obavljala poslove za društvo Kobako d.o.o. Posušje, su dogovorno društvu Inval d.o.o. Široki Brijeg pribavili protupravnu imovinsku korist od 1.010.118,95 KM. Goran Barać je Zlatanu Tomasu pribavio račun i potvrdu od 2003. godine za opremu za obradu drveta u cilju odobravanja finansijskog leasinga društvu Inval, iako su znali da predmetna oprema nije isporučena, niti će biti, a kada je davatelj leasinga uplatio navedeni iznos novca na račun društva Kobako, posredstvom Gorana Baraća isti iznos je prebačen na račun društva Inval.

"Goran Barać, koji je faktički obavljao poslove za društvo Kobako d.o.o. Posušje, po dogovoru s K. J., direktorom T… d.o.o. Posušje, društvu Kobako je pribavio protupravnu imovinsku korist od 760.361,76 eura. Goran Barać je pribavio račun i potvrdu od 2003. godine za opremu za mljekaru u cilju odobravanja finansijskog leasinga K. J., iako je znao da predmetna oprema nije isporučena, niti će biti. Kada je davatelj leasinga uplatio navedeni iznos novca na račun društva Kobako, novac je trošen za razne namjene, osim za one za koje je doista i uplaćen.

Goran Barać je po dogovoru sa A. M., zastupnikom poduzeća u privatizaciji U… d.d. Posušje, društvu Kobako pribavio protupravnu imovinsku korist od 254.400,39 eura. Barać je pribavio račun i potvrdu od 2003. godine za pile za kamen u cilju odobravanja finansijskog leasinga A. M., iako je znao da predmetna oprema nije isporučena, niti će biti. Kada je davatelj leasinga uplatio navedeni iznos novca na račun društva Kobako, novac je trošeni za razne namjene, osim za one za koje je doista i uplaćen", navodi se u presudi.

Presudom je određeno da trojica osuđenih 15 dana po pravomoćnosti presude moraju uplatiti 2,9 miliona KM na račun kantona.

Tužilaštvo ZHK je najavilo ulaganje žalbe na ovu presudu.