Akcija MUP-a HNK
18

Tri osobe uhapšene zbog proizvodnje i prodaje marihuane

Piše: R. D.
Na posebno organiziranoj konferenciji za medije MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona saopćio je informacije vezane za jučerašnju akciju koja je rezultirala hapšenjem tri osobe i zapljenom određene količine marihunane, kao i vatrenog oružja.

Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNK, kazao je da je akcija planirana duže te da ju je proveo Odjel za posebne namjene Sektora kriminalističke policije s pripadnicima Jedinice za podršku, Krim grupe PS Čapljina i PS Mostar Jug.

"Jedanaestog oktobra na više lokacija u našem kantonu provedena je operativna akcija protiv neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga. U ovoj akciji je zaplijenjena veća količina stabljika kanabisa, izuzeta je određena količina naoružanja i tri su osobe lišene slobode", kazao je Marić.

Oko 10 sati u mjestu Rabina, općina Mostar, izvršen je pretres kuće, pomoćnih prostorija te zemljišta oko kuće kojim se služila osoba inicijala F. M. (1981. godište). Pretresom je pronađeno 19 stabljika kanabisa visine blizu dva metra.

"Na tavanu pomoćne prostorije pronađeno je više osušenih stabljika i grančica koje su se sušile na gredama, a u prostoriji koja služi za sušenje pronađene su tri stabljike. U pomenutim prostorijama pronađeni su termometri koji služe za održavanje ujednačene temperature neophodne za sušenje stabljika. U spavaćoj sobi koju koristi osumnjičeni pronađeno je 14 staklenih tegli u kojima se nalazi osušena marihuana. Daljim pretresom pronađena je automatska puška s 51 komadom pripadajuće minucije te još jedna puška tzv. dobošar", izjavio je Ljudevit Marić.

Daljom kriminalističkom istragom i operativnim radom pripadnika MUP-a u mostarskom naselju Zalik izvršen je pretres stambenog objekta koji koristi osoba inicijala M. K. (1986.), gdje je isto tako pronađena i izuzeta određena količina marihuane i dvije ručne bombe. Osumnjičeni je lišen slobode.

"U nastavku akcije oko 18 sati u mjestu Kružanj, općina Mostar, izvršen je pretres kuće koju koristi osoba inicijala A. H. (1985.) gdje je pronađena i izuzeta oprema za proizvodnju kanabisa u zatvorenom prostoru, ista osoba je lišena slobode", kazano je na konferenciji.

Odjel za posebne namjene Sektora kriminalističke policije MUP-a HNK provodi istragu nad osumnjičenima te će predmet proslijediti nadležnom kantonalnom tužilaštvu. Kazano je i da uhapšene osobe nisu rodbinski povezane.