Crna hronika
0

Tri godine zatvora dr. Amili Cvijetić-Koldžo

FENA
Amila Cvijetić-Koldžo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Amila Cvijetić-Koldžo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu dr. Amili Cvijetić-Koldžo presuđeno je tri godine zatvora, saznaje Fena u tom sudu.

Prilikom provestepene presude, kada su u Kantonalnom sudu u Sarajevu 1. februara prošle godine ovoj doktorici dosuđene tri i po godine, rečeno je da se radi o prvom slučaju u kojem je za spomenuto krivično djelo izrečena osuđujuća presuda, odnosno o presedanu u praksi Kantonalnog suda.

U provostepenom postupku, dr. Cvijetić-Koldžo proglašena je krivom za djelo protiv zdravlja ljudi a u vezi s nesavjesnim liječenjem, koje je uzrokovalo smrt pacijentice Svjetlane Zukić 17. augusta 2007. godine.

Doktorica Amila Cvijetić-Koldžo, kao zaposlenica u Klinici za anesteziju i reanimaciju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, sredinom jula 2007. godine je kod pacijentice Zukić primijenila tzv. epiduralnu analgeziju da bi joj omogućila bezbolan porođaj, nakon čega je došlo do probijanja ovojnice kičmenog stuba.

Prema inkriminacijama koje je Kantonalni sud smatrao dokazanim, Zukić je otpuštena s Klinike za ginekologiju i akušerstvo na kućno liječenje iako je zbog spomenute komplikacije morala biti zadržana u bolnici duže od 24 sata.

Cvijetić-Koldžo je potom u više navrata samoinicijativno liječila pacijenticu u njenom stanu, bez konsultacije s nadređenima i liječnicima drugih specijalnosti te primjenjivala neprikladna sredstva i metode liječenja.

Primala je pacijenticu u vrijeme dežurstva na klinici te joj davala tzv. krvnu zakrpu i otpuštala je kući uprkos tegobama i pogoršanju zdravstvenog stanja kod pacijentice kojoj je bio potreban bolnički tretman, rečeno je tokom postupka.

Kako je rečeno Feni, Tužilaštvo Kantona Sarajevo je zadovoljno ovom drugostepenom presudom.