Zapaljen kamion
736

Treći slučaj napada na imovinu povratnika Bošnjaka u Rogatici

FENA
Kasno sinoć zapaljen je kamion ispred kuće Dževada Mašića, povratnika u naselje Kukavice, u općini Rogatica.

Vatru, koja je izbila oko 23:30 sati, ugasili su vatrogasci. Policija iz Istočnog Sarajeva danas je počela uviđaj i za sada se ne zna više o uzrocima požara.

"Indikativno je da je ovo treći ovakav slučaj u posljednjih mjesec dana, a koji je unio nemir među povratnike. Očito je da nešto ne funkcioniše u ovoj lokalnoj zajednici", upozorio je potpredsjedavajući Vijeća naroda RS-a iz reda bošnjačkog naroda Kemo Čamdžija.

Kaže da je također indikativno da predstanici općinske vlasti do sada nisu posjetili povratnike.

"Time se šalje indirektna poruka povratnicima da nisu dobro došli na svoje ognjište", rekao je Čamdžija.

Povratniku Erminu Pavici je, 19. novembra, u večernjim satima, zapaljen automobil Golf 2, kao i pomoćni objekat, u naselju Kukavice, u općini Rogatica.

Vatrogasci su uspjeli ugasiti požar na šupi, koji je prijetio da se proširi i na kuću, a automobil je u potpunosti izgorio.

Ermin Pavica je prethodno primio prijeteće poruke, upućene njemu i porodici, o čemu je blagovremeno upoznata Policijska stanica Rogatica.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda RS-a Kemo Čamdžija je tada posjetio porodicu ovog povratnika te propratio aktivnosti policije.

Prethodno je zabilježen i slučaj trovanja stoke porodice Herceglija, koji je uznemirio povratnike Bošnjake i prijetio da naruši sigurnost na prostoru općine Rogatica.