Vrhovni sud FBiH
3

Treće suđenje Muhamedu Budimliću za ubistvo bihaćke advokatice 26. augusta

M. N.
Foto: USKinfo
Foto: USKinfo
Na Vrhovnom sudu FBiH 26. augusta će biti održano ročište u postupku koji se vodi protiv Muhameda Budmilića koji je dva puta osuđen pa oslobođen za ubistvo bihaćke advokatice Jasmine Koričić.

Budimlić je optužen da je 13. februara 2015. podmetnuo eksplozivnu napravu ispred ulaznih vrata kancelarije koja se aktivirala kada je advokatica Koričić krenula ući.

U prvostepenom postupku pred Kantonalnim sudom u Bihaću osuđen je na 31 godinu zatvora, ali je Vrhovni sdu FBiH poništio presudu i vratio na ponovno suđenje. Drugi put, 14. decembra prošle godine, osuđen je na 32 godine zatvora, ali ja ta presuda ponovo ukinuta. Postupak će se sada voditi na Vrhovnom sudu FBiH.

Prethodno mu je produžena pritvor do ovog mjeseca. Ročište je zakazano za 26. august u 12 sati.

Tokom postupaka utvrđeno je da je optuženi Budimlić ovo krivično djelo počinio iz osvete jer je imao nekoliko parničnih sporova s bivšom suprugom koje je izgubio, a advokatica Koričić je zastupala upravo njegovu suprugu. Nalaz vještaka psihologa potvrdio je motiv jer je pokazao da se radi nestabilnoj ličnosti sklonoj osvetničkom ponašanju.

Tužilaštvo FBiH je tražilo strožiju kaznu, dok je odbrana tražila pravo na odbranu jer su im svi dosadašnji zahtjevi odbijani.

Budimlić je uhapšen 20-ak dana nakon ubistva. Uhapsili su ga pripadnici Granične policije BiH na GP Izačić po potjernici MUP-a USK.