Suđenje prekinuto
1

Tolićevo tijelo pronađeno bez ruku, a Ajdarijevo bez nogu

Piše: F. Bakić
Zijad Turković u sudnici (Foto: Sud BiH)
Zijad Turković u sudnici (Foto: Sud BiH)
Suđenje Zijadu Turkoviću i ostalim optuženim za pripadnost njegovoj zločinačkoj organizaciji, danas je u Sudu BiH prekinuto, nakon što su se na bolove u leđima i bubrezima u više navrata žalili Fadil Aljović i Milenko Lakić.

Aljovićev adovkat Kerim Čelik je rekao, da osim bolova u leđima, njegovog klijenta bole i krajnici, te da samo sat vremena može biti u sudnici. Predsjedavajući Vijeća Izo Tankić je odgovorio da je u mišljenju ljekara navedeno da Aljović može pratiti suđenje uz kraće pauze. Lakić se požalio na bolove u bubrezima, navodeći da će dostaviti medicinsku dokumentaciju. Lakić se kasnije, tokom ročišta ponovo požalio na bolove, te je u pauzi suđenja pozvana i ekipa hitne pomoći. Nakon pauze, suđenje je odgođeno za 10. januar.

Tužilaštvo je prije prekida ročišta uložilo izvještaje i zapisnike pretrage lokacije na Ivan Sedlu gdje su krajem decembra 2010. pronađena tijela Marija Tolića i Wernera Ajdarija. Uloženi su i zapisnici o eksumaciji koju je obavio vještak Nermin Sarajlić, te prikazan dio videosnimka sa obdukcije i fotografije. Tužilac Čavka je objasnio kako je obdukcijom utvrđeno da na Tolićevom tijelu nema ruku, a na Ajdarijevom nogu, zbog čega su izdate naredbe za ponovnom pretragom lokacije u aprilu 2011. kada je okopnio snijeg. Policija je tada pronašla bijelu patiku i nekoliko kostiju, o čemu su jučer uloženi zapisnici, kao i oni koji se odnose na prepoznavanje posmrtnih ostataka. Tijelo ubijenog Ajdarija prepoznale su njegova majka i tetka Habiba i Ajša Salkica.

Među fotografijama koje su uložene u sudski spis su i one na kojima osuđeni Dragiša Rajak pokazuje mjesta na kojima su kupovane rukavice i čizme, bacane lopate nakon ukopa tijela, ali i lokaciju na kojoj su ona zakopana. Također, uložene su i fotografije na kojima osuđeni Danijel Planinčić pokazuje mjesto na koje su bacili lopate, kod Rimskog mosta na Ilidži. Tužiteljica Diana Kajmaković je objašnjavajući jednu od prikazanih fotografija navela da Planinčić pokazuje mjesto na kojem je ostao Turković da čuva stražu. Odbrana je prigovorila na ove "komentare" Tužilaštva, ali je to uradio i Turković.

"To je ono kad nije imao advokata", rekao je Turković, zbog čega ga je opomenuo sudija Tankić. Međutim, Turković je nastavio sa komentarisanjem, te je Vijeće donijelo rješenje kojim se udaljava iz sudnice.

Uloženi su i zapisnici o pretrazi kuće u Ulici Nadmejdan, vlasništvo Edina Džihanića, u kojoj su prema navodima optužnice ubijeni Tolić i Ajdari. Uložen je i zapisnik o pronalasku metaka koje su nakon ubistva odbačene u šaht na Bistriku.