Suđenje Zijadu Turkoviću
0

Svjedok: Udario me nogom, izvadio pištolj i sjeo u Audija Q7

Piše: F. Bakić
Zijad Turković u sudnici (Foto: Sud BiH)
Zijad Turković u sudnici (Foto: Sud BiH)
Na suđenju Zijadu Turkoviću i ostalima koje optužnica tereti za pripadnost zločinačkoj organizaciji, u Sudu BiH danas je svoj iskaz dao svjedok Jasmin Bahto, koji je opisao način na koji je od njega ukraden Audi Q7.

Podsjetimo, to vozilo su u pljački Cargo centra na sarajevskom Aerodromu u decembru 2007. godine koristile četiri osobe koje su ukrale 2,5 miliona maraka, nakon čega su Audi Q7 zapalili u krugu kasarne u Nedžarićima.

Bahto, koji inače živi i radi u Njemačkoj, je ispričao da je u junu 2007. godine bio na odmoru u Pazariću, da je vozilom krenuo prema ovom naselju te da se zaustavio kod pravoslavne crkve na Ilidži i izašao iz Audija. Tada je, kako se prisjetio, naišao bijeli Golf iz kojeg su izašle dvije osobe i prišle mu.

"Visok i sportski građen muškarac mi je prišao, odgurnuo me i rekao mi da se gubim. Pokušao sam i ja njega odgurnuti, ali me udario nogom i iz crne torbice izvukao pištolj. Ta osoba je sjela za volan Audija, a drugi, koji je bio niži od njega, je sjeo pozadi u vozilo. Prepao sam se, a oni su se u mom Audiju udaljili prema Sarajevu", ispričao je Bahto.

Svjedok je još naveo kako pretpostavlja da je u bijelom Golfu, iz kojeg su izašli napadači, bila i treća osoba koja je upravljala vozilom.

Saslušan je i svjedok Salih Hamzić koji je ispričao da je na Ilidži iznajmio garažu u kojoj je nekoliko dana bio parkiran džip, dok je svjedok Mustafa Devedžija ispričao da su prije nekoliko godina sa njegove Škode ukradene registarske tablice (418-442) i da su mu kasnije u SIPA-i rekli da su ih našli, ali mu nije poznato gdje.

Naredno ročište je zakazano za četvrtak, 2. februara.