Crna hronika
18

Svjedok promijenio iskaz: Vidio sam Oksa kako postavlja eksploziv pred policijsku stanicu

Piše: E. F.
Haris Čaušević (Foto: Klix.ba/Arhiv)
Haris Čaušević (Foto: Klix.ba/Arhiv)
Saslušanjem Vernesa Ramića i Aldina Grižića danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Harisu Čauševiću, optuženom za teroristički napad na policijsku stanicu u Bugojnu koji se dogodio 27. juna 2010. godine te u kojem je poginuo policajac Tarik Ljubuškić.

Vernes i Aldin danas su u ovom ponovljenom postupku ponovo svjedočili na iste okolnosti, a s obzirom da su se u noći kritičnog događaja nalazili u Policijskoj stanici u Bugojnu i to u pritvorskoj jedinici u samom podrumu zgrade.

Aldin Grižić danas je pred sudskim Vijećem kojim predsjedava Tihomir Lukes u potpunosti promjenio svoj iskaz. Naime, on je ranije tvrdio kako je u noći kada je došlo do napada u kojem je poginuo policajac Tarik Ljubuškić spavao te da ga je probudila eksplozija. Također je tvrdio da je u tom trenutku vani bilo mračno.

Ovoga puta, kako nam je kazao Ifet Feraget, Čauševićev advokat, imao je potpuno drugačiji iskaz.

"Ja sam vidio Harisa Čuševića, imao je crnu kapu, kako vreću sa eksplozivom postavlja u čučećem položaju", kazao je danas Grižić.

Čauševićevi advokati bili su šokirani promjenom iskaza Grižića koji je danas priveden na saslušavanje sa izdržavanja kazne u KPZ-u Zenica.

Na pitanja sudskog Vijeća zašto ranije nije kazao ono što danas tvrdi, Grižić je kazao kako to nije činio zbog prijetnji koje su mu prije upućivane.

"Pet mjeseci nakon događaja zaustavila me je bijela Škoda i ljudi iz nje su mi kazali da dobro pazim šta ću kazati na sudu", istakao je Grižić.

Nakon njega svoj iskaz je dao i Vernes koji je također na saslušanje priveden sa izdržavanja kazne u Bihaću.

Svjedok je demantirao tvrdnje Grižića te je kazao kako je on u pritvor doveden večer ranije te da je spavao kada je došlo do eksplozije. Grižić je tvrdio da je priveden neposredno nakon eksplozije.

"Pao je sa kreveta kada je odjeknula detonacija i ja sam ga šamarao da ga probudim", ispričao je Ramić.

Na pitanje advokata Ramić je kazao kako nije vidio da je Grižić gledao kroz prozor ili se pak penjao kako bi nešto vidio.